hina

Izložbom slika Vanje Krmpotić započeo u Karlovcu 45. ZILIK

U karlovačkome Gradskom kazalištu Zorin dom u ponedjeljak je pred mnogobrojnom publikom otvorena izložba slika  karlovačke slikarice i likovne pedagoginje Vanje Krmpotić i time je i službeno započela 45. Zimska likovna kolonija (ZILIK).

Tradicionalno, u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, manifestacija je počela u jutro prvim radionicama i trajat će svakodnevno pet dana, a vode ih, kao i svih prethodnih godina, hrvatski likovni umjetnici. Ove godine s djecom iz više hrvatskih dječjih domova i djecom iz karlovačkih osnovnih i srednjih škola rade likovni umjetnici Miran Šabić, Sanja Pribić, Siniša Reberski, Katarina Vojković i autor uličnih murala umjetničkog imena Lonac. Kolonija će završiti u petak otvorenjem izložbe radova sa 45. ZILIK-a.

Otvarajući izložbu povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, kao izbornica i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a, rekla je za Vanju Krmpotić da je sve do prerane smrti 2016. godine slikala pretežno urbane vedute i vode motiva karlovačkih rijeka, ribnjaka, slapova Krke, obale hrvatskog Jadrana i to pretežno tehnikom akvarel, te da je sada po prvi put ZILIK otvoren izložbom slika jedne žene, što je svojevrsna nepravda prema mnogobrojnim hrvatskim autoricama, pa i onima koje su radile s djecom ZILIK-a, kao i Vanja Krmpotić. Zato ona kroz svoja djela, ali i kroz svoje umjetničke i pedagoške utjecaje u mnogima živi i dalje, istaknula je.

Švec Španjol je pozvala umjetnike da nastave suradnju s Domom i ZILIK-om, posebnim svijetom kreativnosti i dobrote, jer to djeci puno znači.

U osvrtu na 28 za ovu izložbu odabranih radova Švec Španjol je napisala da Krmpotić spada među one hrvatske umjetnike koji su, poput francuskih impresionista, odlazili u prirodu i slikali ljepotu, dopuštajući svojim čulima da bez susprezanja dožive prirodu i da je s emocijama prenesu na papir ili platno.

“Izloženi akvareli govore očima koji ih gledaju zbog čega je akvarel tehnika posebnog senzibiliteta, koja ne podnosi nesigurnu ruku jer svaki suvišan potez umanjuje intenzitet iskaza, a u toj virtuoznost iskaza i šarenilu boja okušali su se kroz povijest mnogi hrvatski umjetnici od Karasa, Ivekovića, Vidovića, Račića, Kraljevića, Mišea, pa sve do Slave Raškaj koja je vjerojatno najvjerodostojnija predstavnica akvarela u Hrvatskoj. Vanja Krmpotić je svojim bogatim i predanim stvaralaštvom nastavila tu tradiciju”, rekla je Švec Španjoj, i to kao što to umjetnici čine, stvaranjem svijeta nanovo.

Vanja Krmpotić je izlagala na 21 samostalnoj izložbi i na više od 140 skupnih izložaba, odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića (1997) za osobite zasluge u prosvjeti, dobitnica brojnih priznanja i zahvalnica, te je aktivno djelovala na ZILIK-u od 1988. godine. Rođena je 1941. u Splitu, diplomirala je na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji u klasi prof. Mladena Veže i Josipa Poljana, te je od 1966. godine radila u karlovačkim školama kao likovna pedagoginja.

Komentiraj