Dvadeset treća Revija lutkarskih kazališta Rijeka počela je u petak izložbom interaktivnih svjetlosnih instalacija “Čarobni vrt” u riječkoj Galeriji Kortil (foto – kicma.info), dijelu pratećeg programa revije.

Autor ove izložba je Visualia Group iz Pule a sastoji se od tri instalacije.

“Čarobni vrt” je zamišljen kao svjetlosna instalacija koja spaja prirodnu ljepotu s tehnologijom svjetla i zvuka. To je vrt prepun biljaka i svjetlosnih gljiva koje se aktiviraju pomoću kontrolnog senzora. Carstvo svjetla i muzike su nekoliko specifičnih glazbenih instrumenata na kojima se različiti zvukovi stvaraju sjedeći na njima i dodirujući njihove dijelove a WARP omogućuje aktiviranje svjetla vožnjom na sobnom biciklu.

Revija kazališta lutaka traje do 10. studenoga, a na programu je 18 predstava kazališta iz Hrvatske, Češke, Poljske, Slovenije, Austrije i Italije.

Predstave se dijele na tri grupacije, one za najmanje gledatelje, odnosno za bebe i vrtićki uzrast, za školarce te za mlade i odrasle.

Revija će se službeno otvoriti u subotu predstavom “Petar Kuštravi” Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, podnaslovljenu kao “bizarna opereta”, a posljednja predstava je “Kar” praškog Studija DAMUZA, koja na osebujan način predstavlja “vesele karmine za Anu Karenjinu” i nadovezuju se na taj Tolstojev roman. Obje su namijenjene djeci starijoj od 10 godina i odraslima.

Prvi put u programu revije predstavlja se dio projekta Europske prijestolnice kulture, programski pravac Dječja kuća, a usporedno će srodne ustanove iz Ljubljane i Poznana u Poljskoj predstaviti svoje djelovanje.

U pratećem programu, uz izložbu “Čarobni vrt” bit će predavanja o europskoj mreži kazališta za najmlađe gledatelje “Small size” te o važnosti kazališta za bebe, radionica izrade glazbenih instrumenata Petera Kusa i tradicionalna dječja lutkarska radionica i igraonica i drugi programi.

Posljednjeg dana revije, 10. studenoga, nakon završetka posljednje predstave “Kar”, u dvorani Pogon kulture skupina glazbenika koja sudjeluje u ovoj predstavi, pod nazivom Fekete Seretlek održat će world music koncert te će se ujedno dodijeliti nagrada publike “Domino” predstavi koja dobije najveću prosječnu ocjenu gledatelja. Dodjela nagrada publike uvedena je prošle godine.

Predstave će biti u Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, kulturnom centru RiHub i dvorani kulture “Joga u svakodnevnom  životu”. Organizator revije je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Komentiraj