Izložbe posvećene karikaturi u galeriji MORH-a

HINA/ Hrvatsko društvo karikaturista

U galeriji “Zvonimir” Ministarstva obrane u utorak se istovremeno otvaraju dvije izložbe posvećena karikaturi – godišnja izložba članova Hrvatskog društva karikaturista (HDK) i izložba karikatura Ivana Šarića.

Godišnja izložba karikatura tradicionalna je manifestacija koja se održava od samog osnutka Društva, prije 32 godine. Ove godine, 140 radova radova predstavit će 54 najaktivnija člana, od njih ukupno 87.

Radove će izložiti karikaturisti različitih generacija, stilova, izričaja i pristupa aktualnim društvenim situacijama, među ostalim, Frano Cebalo, Ana Gezi, Nenad Janković, Ratko Maričić, Joško Marušić, Zrinka Ostović, Ivica Pezo, Srećko Puntarić, Željko Pilipović, Ivan Sabolić, Edo Šegvić, Nik Titanik, Davorin Trgovčević.

Prošle godine preminulom karikaturistu Ivanu Šariću u čast postavlja se izložba pedesetak njegovih radova. Šarić je bio član Hrvatskog društva karikaturista od samog osnutka te njegov predsjednik u nekoliko navrata.

“Šarićev temeljni motiv crteža je čovjek u prostoru, čovjek kao individualna jedinka, čovjek kao dio društva. To su ljudi ispražnjena identiteta, izgubljeni u vremenu i ispražnjenom prostoru, koji bauljaju poput duhova opustošenom zemljom kojom vladaju sile kao što su politički opsjenari, bauci administracije, besmisleni propisi i zakoni, ekološke bombe i globalizirani svijet”, napominje se u najavi izložbe.

Hrvatsko društvo karikaturista tijekom cijele godine organizira predstavljanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a već 22 puta priredio je i međunarodni festival Zagreb.

Cilj Društva je pomoći članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj, te promicati hrvatsku karikaturu u svijetu.

Od 2011. predstavilo je svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH, a samo dva tjedna prije izložbe u galeriji “Zvonimir”, u suradnji s Udruženjem karikaturista Crne Gore i Maticom crnogorskom Ogranak Cetinje organiziralo je izložbe u Crnoj Gori.

“Izložbena djelatnost je za HDK i hrvatsku karikaturu izuzetno važna, obzirom da se tako kompenzira nerazumljivo i neopravdano mala prisutnost karikature u hrvatskim tiskovinama”, ističu iz Društva.

Obje izložbe bit će otvorene do 27. listopada, a mogu se razgledati radnim danom od 10 do 18 sati.

Komentiraj