Izložba “Vizije – Modna hibridnost” u GalerijI ULUPUH

Screenshot/ULUPUH

“Vizije – Modna hibridnost” – selektirana tematska izložba ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

Izložba je priređena u okviru ciklusa izložbi pod krovnim nazivom “Vizije”, kojima ta sekcija periodično predstavlja radove svojih članova. U skladu s dosadašnjom praksom, izložba apostrofira aktualnost modnog izraza koji iz sadašnjosti projicira moguću budućnost, a središnja tema ovogodišnjeg izdanja izložbe je modna hibridnost, kao jedna od dominantnih pojava u suvremenoj modi.

Kustosice izložbe, modne dizajnerice Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, smatraju kako je suvremena moda uvijek iznova eksperiment i hibridna je, kao i mreža u kojoj djeluje. “Akceleracija modnog sustava kao i pitanje inovativnosti, virtualiteta te cikličkog ponavljanja robe, ono su što suvremena moda u svojoj otvorenosti čini transparentnim”, napomenule su u predgovoru izložbe.

“Čini se da se u suvremenoj modi spajaju svi teorijski modeli, od semiotike mode do apokalipse tijela, no ono što ju izdvaja od drugih formi suvremenoga života u doba novih medija jest totalnost komunikacije, jer se moda spaja s tijelom”, dodale su.

Po njihovim riječima, forma mode ostaje otvorena za ono prošlo i buduće te na taj način suvremena moda “dobiva svoj vrhunac u beskonačnosti, ali uvijek uz mogućnost vraćanja i ireverzibilnog odnosa spram prošlosti”.

Odgovor na temu na izložbi će ponuditi sedamnaest autora, referirajući se pojedinačno na neka od obilježja suvremene mode i društva u kojem djeluje, najavljeno je.

Izlažu Matea Banoža Blažević, Matija Čop, Patrizia Donà, Igor Galaš, Ruža Hodak, I-GLE (Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović), Nataša Jeletić, Davor Klarić, Duje Kodžoman, Alida Mezić, Tihana Mikša Perković, Anđela Potočki, Milena Rogulj, Renata Svetić, Kristina Šepetavc, Mario Treščec, Ines Zrnc Gregorina te fotograf Vanja Šolin.

Izložba će biti otvorena do 27. lipnja.

Komentiraj