Izložba u povodu 125. obljetnice bečkoga Muzeja povijesti umjetnosti

Pixabay

U bečkome Muzeju povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum Wien – KHM) u ponedjeljak navečer otvara se velika izložba “Slavlje” u povodu njegove 125. obljetnice.

“Izložba predstavlja najbolja umjetnička djela iz fundusa Muzeja povijesti umjetnosti dopunjena djelima posuđenim iz madridskoga muzeja ‘Prado’ i londonskoga V&A”, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica KHM-a Sabine Haag.

“S oko 220 izabranih umjetničkih djela – ulja na platnu, skulptura, glazbenih instrumenata, svečanih carskih oprema, crteža, bakroreza, litografija, knjiga, 20 primjeraka minijaturnog cvijeća od stakla itd. izložba daje uvid u kulturu slavlja u Europi od srednjega vijeka, renesanse do 18. stoljeća”, rekla je kustosica izložbe Gudrun Swoboda. Dodala je da je to izložba o dvorskim svečanostima, posebice na habsburškome dvoru, i narodnim svečanostima, karnevalima, vrtnim zabavama i drugim slavljima.

Postav izložbe podijeljen je u cjeline: Dvorske svečanosti, Barokni vatromet, Glazbene svečanosti, Bijeli stolnjak za bankete, Raskoš i moć, Dvorski banketi, Svečani banketi, Cvijeće za bankete, Svečani nastupi patuljaka, Turnirske priredbe, Ulazak cara Maximilijana l., Krunidba cara Karla VI., Krunidba cara Franje I., Ples u kavani, Dvorski park, Karneval u Rimu, Bal pod maskama i Seljački ples. Narodne svečanosti posebno su zastupljene izloženim djelima Pietera Breugela, a dvorske djelima Francisca de Goye.

Izložba je organizirana u povodu obljetnice Muzeja povijesti umjetnosti, koji je prije 125 godina otvorio car Franjo Josip želeći carske zbirke umjetnina prikazati javnosti. “Otvorenje muzeja 17. listopada 1891. bila je velika svečanost i početak bogate povijesti ove ustanove”, dodala je Haag.

KHM u povodu toga jubileja ove će godine održati mnoge priredbe, poput izložaba, predavanja, vođenja kroz muzej, konferencija, znanstvenih seminara i predstavljanja knjiga. Među ostalim novostima je i mobilna aplikacija “KHM-Stories”, koja omogućuje tematska vođenja kroz umjetničke zbirke muzeja koja se, osim na njemačkom jeziku, mogu pratiti i na drugim jezicima, među ostalim i na hrvatskome.

Izložba će biti otvorena do 11. listopada, a otvorit će je austrijski ministar kulture, umjetnosti i medija Josef Ostermayer u nazočnosti mnogih uglednika iz političkoga i kulturnog života, među kojima će biti i austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Komentiraj