Izložba “Terra incognita” dubrovačkog umjetnika Lukše Peka, s dvadesetak umjetnikovih slika nastalih u proteklih nekoliko godina, postavljena je od subote u zagrebačkom Studiju Moderne galerije Josip Račić.

“Plošnost slikanja i lazurni nanosi boje u čistim tonovima, pojačavaju dojam magičnoga i snovitoga, drugačijega od stvarnosti. Točkice koje slikar strpljivo slika jednu do druge, ritmično palucaju u oku promatrača, vibriraju kao što odsjaji fatamorgane trepere nad užarenom zemljom, a taj uzorak koji se ponavlja na gotovo svim slikama, objedinjuje ih u zaokruženu cjelinu”, istaknuo je u predgovoru kataloga Marin Ivanović.

Po njegovim riječima, pojedini nazivi slika, većinom akrila na platnu, također sugeriraju mističnost, udaljenost i negostoljubivost izmaštanog Pekovog krajolika Nepoznate zemlje, kao što su Poviše bezdana, Plameni otok II., Ognjene stijene, Krvava zemlja, Zmijska vala.

“Redom se nižu leksičke varijacije solarne simbolike koje bude iste asocijativne slike vatre, vrućine, žege, ljeta, jare, u jasnom dualizmu Zemlje i Sunca”, napomenuo je Ivanović, koji je uz Biserku Rauter Plančić kustos izložbe.

Lukša Peko rođen je 1941. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Prve poduke dobio je kod slikara Antuna Masle i kod Koste Strajnića. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je 1965., u klasi Otona Postružnika i Đure Tiljka. Te godine dobio je nagradu ALU za grafiku i prvi put izlagao s dvojicom dubrovačkih kolega Josipom Škerljem i Josipom Trostmannom. Na grafičkoj specijalki ALU u Zagrebu završio je poslijediplomski studij kod Marijana Detonija 1968. godine. Živi i radi u Dubrovniku.

Izložba “Terra incognita” bila je postavljena od 7. do 22. travnja u mostarskoj Galerilji Aluminij, a u Zagrebu se može razgledati do 15. svibnja.

Komentiraj