hina

Izložba “Strojevi nisu sami” u MSU

U sklopu međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art u utorak je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvorena izložba “Strojevi nisu sami” kustosa Zhang Ga koji je rekao kako je glavna poruka izloženih hibridnih instalacija 25 međunarodnih umjetnika da su strojevi “dio našeg postojanja”.

“Strojevi nisu sami” središnje je događanje 6. izdanja Device_art festivala koji se od 7. prosinca 2018. do 3. veljače 2019. održava u Splitu, Zagrebu i Rijeci.

Izložba s temom ekologije u suvremenoj umjetnosti potiče promišljanja o redefiniranju bioetičkih normi u pogledu ekologije suvremenog doba jer su strojevi postali dio naše svakodnevnice, što još ne primjećujemo, rekla je kustosica festivala Josipa Vukelić iz udruge “Kontejner”.

“Nije riječ samo o strojevima jedne vrste”, rekao je kustos izložbe Zhang Ga te ustvrdio kako su ekosustav, prirodni fenomeni, društvene veze, ljudske interakcije i okoliš “također strojevi”.

“Jednakost je misao ove izložbe. Kada vidite te strojeve kao dio vašeg postojanja, kao dio onoga s čime ste u interakciji i što utječe na vas, da ste jedna cjelina, shvatit ćete da nikada niste sami”, poručio je Zhang Ga.

Vukelić je naglasila da umjetnici, radeći na instalaciji, istovremeno “uče znanost” jer ovakva vrsta hibridne i interdisciplinarne umjetnosti uključuje suradnju znanstvenika, tehničara, fakulteta te istraživanja koja mogu trajati i 15 godina.

U MSU-u su izloženi radovi 25 autora, među kojima su i domaći autori Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak.

“Zbilja se trudimo uspostaviti platformu na kojoj će hrvatski umjetnici moći raditi i konkurirati na svjetskoj sceni, stoga radovi hrvatske produkcije, koji se mogu vidjeti na ovoj izložbi, već imaju dogovorena gostovanja sljedeće godine u Nizozemskoj i Poljskoj”, najavila je Vukelić.

Izložba traje do 3. veljače 2019., a instalacije umjetnika interaktivne su s publikom i okolinom, proizvode mirise, zvukove te vizualiziraju podatke iz različitih znanstvenih i mjernih instrumenata.

U sklopu festivala u MSU-u u četvrtak, 20. prosinca, održat će se panel o diskurzivnom programu o umjetnosti, tehnologiji i društvu na kojem će sudjelovati autori radova, a subote od 5. siječnja do 3. veljače 2019. u muzeju će se održavati radionice za djecu na temu tehnologije i umjetnosti.

Komentiraj