Izložba ‘Sni o letu’: Fantastični svjetovi ilustracija Dominika Vukovića

Izložba ilustracija ‘Sni o letu’ u Galeriji Kupola Knjižnica grada Zagreba

U Galeriji Kupola Knjižnica grada Zagreba postavljena je izložba ilustracija istaknutog umjetnika ilustracije Dominika Vukovića „Sni o letu“, u okviru Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora. Na dvjema razinama Galerije Kupola izložene su originalne ilustracije iz knjiga Zorana Ferića „San ljetne noći“, „Suze svetoga Lovre“ i „Romeo i Julija“ te ilustracije iz autorske slikovnice „Svjetlana i sni o letu“. 

Dominik Vuković (Zagreb, 1990.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. te iste godine upisao ALU u Zagrebu – smjer grafike. Na trećoj godini studija dolazi u klasu Svjetlana Junakovića gdje se upoznaje s primijenjenom grafikom i ilustracijom. Izlaže na brojnim grupnim i šest samostalnih izložbi, od kojih se ističe samostalna izložba u Laubi pod nazivom „Hahari i žabe“ gdje predstavlja seriju crvenih crteža o djetinjstvu i odrastanju. Dobitnik je prve nagrade za vizualno rješenje plakata „Dani poljskog suvremenog filma“ 2013. Na međunarodnoj izložbi minijatura 2014. u Zaprešiću osvaja treću nagradu. Ilustrirao je i pjesničko-grafičku mapu „Ljudi su glazbala“ hrvatskog pjesnika Miljenka Muršića 2017. Sudjelovao je na značajnoj umjetničkoj rezidenciji AIR Krinzinger u Kubertonu u Istri. Radove iz Kubertona izlagao je na grupnim izložbama u Novigradu i Beču. Nakon diplome djeluje u kolektivu „Space Shuttle“ s Klarom Rusan i Martinom Hrastićem. Surađivao je s kolektivom „Pimp my Pump“ u ateljeu ulične umjetnosti „Lapo-Lapo“ gdje se upoznaje s izradom murala. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.Z., Albatros i Mala zvona.

Knjige koje je ilustrirao – novela „Dugog putovanja cilj“ (Mala zvona) Michaela Endea i slikovnica „San ljetne noći“ (V.B.Z.) Zorana Ferića – uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih naslovnica 2019. godine u Hrvatskoj prema izboru NSK u Zagrebu. Za autorsku slikovnicu „Svjetlana i sni o letu“ (Mala zvona) dobitnik je Nagrade „Grigor Vitez“ za ilustraciju za stariju dob djece 2020. godine.

Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. radi kao vanjski suradnik na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Sve one značajke koje smo mogli pratiti u slikovnici „Svjetlana i sni o letu“, iskazuju se i u crtežima-ilustracijama za druge dvije autorske slikovnice. Stilski vrlo heterogeni, crtani slobodnim stilom, kompozicijski i perspektivno u potpuno slobodnom rasporedu na formatu stranica (jedan crtež / prizor često ide na dvije stranice slikovnice), Vukovićevi crteži simbolički podcrtavaju otvoren i neukroćen duh djevojčice željne znanja, čija mašta jednako tako slobodno luta i leti kao i mašta znanstvenika čijim se izumima slikovnica bavi (Faust Vrančić, Slavoljub Penkala, autoironično Dominik Vuković i Herman Potočnik). Svaka tabla crtana je drugačijim koloritom i prati atmosferu priče. U noćnom dijelu radnje crteži su vrlo zatamnjeni, s tamnom podlogom, i to dodaje slikovnici atmosferu fantastike i začudnog. Svaka stranica slikovnice prepuna je malih crtanih detalja koji nas unose u priču; pri listanju svaka nas nova stranica neočekivano iznenađuje time kako je crtežom riješena i dopunjena priča bez ponavljanja crtačkih šablona s prethodne stranice. Takav pristup zadržan je i na druge tri serije ilustracija, koje su crtane rukom, nema nikakve dorade fotošopom, a prostor kadra papira shvaćen je kao polje za crtačku igru. Vuković ne pristupa ilustratorskim zadacima štreberski, jednodimenzionalno, što se vidi u naslovnici „Romea i Julije“ čiju radnju smješta u sadašnjost, a u gornjem je desnom uglu narisan mali NLO, nek’ se nađe, čime umjetnik metaforički označava kako je u svakom prostoru i vremenu aktualan lajtmotiv Romea i Julije. I u „Suzama svetog Lovre“ crteži su na tragu ilustracija koje su istovremeno likovno jednostavne i značenjski slojevite, pune detalja koji otkrivaju kako je autor u vlastitom procesu odrastanja uspio sačuvati živu dječju maštu i uobrazilju, što ga čini apsolutno kompetentnim za ilustriranje zahtjevnih priča i slikovnica ili – neka nam bude dopušteno reći – Vuković ne gleda dječji svijet iz glave odraslog čovjeka.

Izložba se može se razgledati u radno vrijeme Gradske knjižnice: radnim danom od 8 do 20 i subotom od 8 do 14 sati. 

Komentiraj