Izložba slikara Sebastijana Dračića otvara se u MSU

Akademski slikar Sebastijan Dračić otvara u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u petak, 3. rujna, novu samostalnu izložbu “Kob”, na kojoj će predstaviti devet slika iz istoimenog ciklusa na kojem je radio posljednjih sedam godina.

Riječ je o svojevrsnom nastavku ciklusa “Sivo” iz 2014. godine koji je, ističe se u najavi, naišao na izuzetno pozitivne kritike i sjajne reakcije ljubitelja umjetnosti. Nova djela, ulja na platnu predstavljaju različite  motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta.

Po riječima samog umjetnika, tematika Kobi obuhvaća brojne fenomene današnjice koji su nam svima dobro poznati, kao što su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam.

“Ne prilazim ovim temama nužno s kritikom, može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a prožete su zdravom dozom humora. Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije, SF-a i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u Kobi’’, objasnio je.

Ideju za naziv ciklusa dobio je iz poeme “Smrt Smail-age Čengića” u kojoj jedno pjevanje nosi naziv Kob. “Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu”, dodao je.

Sebastijan Dračić (Zagreb, 1980.) završio je 2006. zagrebačku Akademiju završio u klasi prof. Zlatka Kesera, i već je tada svrstan među najperspektivnije umjetnike suvremenog hrvatskog slikarstva. Izlagao je na desetak samostalnih i četrdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Kini, Italiji, Srbiji i Makedoniji.

Dobitnik je dvije stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009 i One-sided story u Leipzigu 2012. te osvojio brojna priznanja i nagrade.

Slike mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu, te u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Martina Munivrana, kustosica izložbe, podsjeća kako se umjetnik, prisutan na sceni više od petnaest godina, nametnuo kao jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih predstavnika svoje generacije i hrvatske likovne scene.

“Novim ciklusom slika vrlo zanimljivog naziva Kob, umjetnik tematski propituje aktualnost vremena i promjene koje one donose. Kroz seriju od devet novih radova Dračić želi dati i prikazati dublji uvid u civilizaciju, sa svim kompleksnostima i proturječjima”, napomenula je.

Kako je ocijenila, riječ je o iznimnom likovnom ostvarenju novog ciklusa koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i koji otvaraju mnoge prostore za razmišljanja i sagledavanja svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje, kao i ulogu koju kao pojedinci u njemu imamo.

Izložba se može razgledati do 27. rujna.

Komentiraj