Izložba “Rudolf Matz – veliki opus vedrine” u Muzeju grada Zagreba

Marko Prpic/PIXSELL

Izložba “Rudolf Matz – veliki opus vedrine” otvara se 19. rujna u Muzeju grada Zagreba, ne bi li  potaknula uređenje doma istaknutih glazbenika i supružnika Rudolfa i Margite Matz u Mesničkoj ulici 15, koji je mjesto bogate ostavštine i svjedočanstva jednog vremena.

Supružnici Matz darovali su Muzeju grada Zagreba svoj stan i cjelokupnu ostavštinu, čime su željeli svoja postignuća ostaviti kao poticaj budućim generacijama i u obliku memorijalne zbirke sačuvati ambijent u kojem su živjeli i stvarali.

Dio raznolikog fundusa Zbirke Margite i Rudolfa Matza, u kojoj su njihovi instrumenti, portreti, poprsja, fotografije, diplome, priznanja, plakati, medalje, spomen-vrpce, notni zapisi i tiskana izdanja skladbi Rudolfa Matza te arhiva s bogatom korespondencijom i dokumentacijom, predstavit će se na izložbi, koja se postavlja u povodu 115. godišnjice Rudolfa Matza.

“Izložbom nastojimo potaknuti uređenje njihova doma, gdje bi Zbirka bila prezentirana u izvornom ambijentu, a priređivali bismo i popratna događanja”, najavljeno je iz Muzeja grada Zagreba. “Tim uređenjem kao i otvaranjem memorijalne zbirke njegova bi ostavština ostala aktualna kao važan dio hrvatske glazbene baštine, čime bi smisao njegove donacije bio ispunjen”, dodaje se.

Život i rad Rudolfa Matza, svestranog glazbenika, violončelista, dirigenta i skladatelja, koji je imao važnu ulogu u zagrebačkom glazbenom životu 20. stoljeća te kao pedagog violončela, predstavit će se na izložbi kroz više tematskih cjelina.

Izložba prati njegov umjetnički i životni put od glazbenih početaka, preko značajnih sportskih uspjeha te doprinosa komornom muziciranju, do iznimno zapaženog pedagoškog rada, koji mu je donio svjetski ugled i pozive za članstvo u žiriju na najprestižnijim natjecanjima violončelista.

Svoju poznatu metodu u poučavanju violončela, prikazao je u opsežnom djelu “Prve godine violončela”, koje mu je osiguralo velik ugled u violončelističkim krugovima, a značajan je doprinos dao i razvoju muzikoterapije.

Promicao je zborsko pjevanje, bio angažiran u značajnim kulturnim događajima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu, dok je njegov skladateljski rad, inspiriran ponajviše folklorom, ilustriran važnim koncertima i djelima iz njegova opusa.

“Duhovit i društven, bio je omiljen među studentima, a dom Matzovih bio je kultno mjesto glazbenog i intelektualnog života Zagreba. Mnogo je pisanih tragova o Matzovu skladnom obiteljskom životu sa suprugom Margitom, profesoricom klavira i čembalisticom, koja je zbog židovskog porijekla tijekom Drugoga svjetskog rata bila u opasnosti, pa se par tada povukao iz javnosti”, napominje se u najavi izložbe.

Izložba će biti otvorena do 18. prosinca.

Komentiraj