Izložba “Reflexion” slikara Borisa Guine, na kojoj se predstavlja novijim radovima kojima dijelom daje i retrospektivni uvid u svoje ranije cikluse, otvorena je u četvrtak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

“Guina će se tom izložbom čvrsto pozicionirati na kartu suvremenog hrvatskog slikarstva i umjetnosti”, istaknuo je kustos izložbe i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, otvarajući izložbu koja se može razgledati idućih mjesec dana.

Podsjetio je kako taj umjetnik nije imao pravocrtni put kao ostali pripadnici njegove generacije, umjetnički sazrele osamdesetih i početkom devedesetih, koji obično počinje od zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, već je na likovnu scenu stigao preko Velike Britanije što, ustvrdio je, objašnjava specifičan izraz koji je stvorio.

“U njegovim se izrazu čak i danas može uočiti da su prve, najupečatljivije slike koje su definirale temelje njegova razvoja gestualni ekspresionizam i enformel, no njegova je snažna autorska osobnost na tim temeljima izgradila svoj osoben i osebujan slikarski izraz”, ustvrdio je Gašparović.

Po njegovim riječima, izložba je nazvana “Reflexion” jer se radi o nizu, koherentnoj stilskoj cjelini nastaloj u proteklih nekoliko godina, no tim ciklusom Guina prestaje biti komentator svijeta oko sebe i postaje njegov, na osoben način, interpretator.

Boris Guina (Zagreb, 1959.) slikarstvo je diplomirao na The Nordeast London Polytechnic University 1986. godine. U Beču, 1992. i 1993. surađuje s galerijom Serafin, s kojom realizira dvije samostalne izložbe.

Po povratku u Zagreb nastavlja izlagati na samostalnim i skupnim izložbama, aktivno surađujući s galerijama Zona i Canvas, a paralelno se bavi i uređenjem interijera.

Djela mu se nalaze u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu,Moderne galerije te mnogim privatnim i javnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobitnik je međunarodne nagrade Premio Lissone (2003.), član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a živi i radi u Zagrebu i Baselu.

Komentiraj