Izložba raritetnih fotografija najvažnijih aktera novog vala

Izložba ‘Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)’ u sklopu Ljeta u MSU

Riječ je o izložbi koja prvi put na jednom mjestu predstavlja antologijske fotografije četvero uglednih fotografa koji su tijekom 1980. i 1981. godine pratili razvoj novovalne scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića i Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju „Paket aranžman“.

Autori izložbe Dragan Ambrozić i Zorica Kojić u uvodnom dijelu bogatog kataloga izložbe zapitali su se „Zašto je danas neophodno znati sve o albumu ‘Paket aranžman’?“ „Prije svega zato što se radi o ploči koja sadrži ključni prijelomni trenutak jugoslavenskog rock’n’rolla, kada je on prerastao u pobunu. ‘Paket aranžman’ i dalje je nenadmašen manifest beogradske novovalne generacije. U godini svog izlaska 1981. bez uvijanja je progovorio o preokretu kojim je započela jedna druga era. On nikada zaista nije bio žanrovski čisti punk album, nego nešto mnogo veće – esencija ‘novovalnog’ obećanja da svatko može izabrati što god želi biti te da je takva sloboda nadohvat ruke. Ispostavilo se da je to ipak malo previše slobode za Jugoslaviju kakva je bila tada, a možda čak i za potonje države, nastale na njenom nekadašnjem prostoru“, navodi se u katalogu izložbe.

Ivica Vdović Vd i Milan Mladenović, 1981. godine. FOTO: Goranka Matić

Fotografije četvero spomenutih fotografa doista su impresivne i za vrijeme u kojem su nastale izuzetno kreativne te uvode posjetitelje izložbe, bez suvišne nostalgije, u atmosferu prije i poslije snimanja albuma „Paket aranžman“. Fotografije prikazuju prizore s ulica i iz koncertnih prostora kojima caruju tek stasali punoljetni mladići i djevojke ne znajući da svojim tadašnjim buntovnim izrazom i glazbom koju su stvarali ispisuju veliki i važan dio rock kulture ovog djela Europe.

Tako se na fotografijama mogu vidjeti članovi i članice grupa Idoli, Šarlo akrobata i Električni orgazam, kao i dio njihovih prijatelja koji su s njima u to vrijeme kreirali scenu. U najavi izložbe piše da je „‘Paket aranžman’ bio prvi primjer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rock’n’rollu, ne kopirajući nikoga iz svijeta i izvodeći pjesme na našem jeziku.

Šarlo akrobata, 1981. godine. FOTO: Goran Vejvoda

Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih novovalnih bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvijek promijenila društvena shvaćanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući tom pokretu konačno uhvatili korak sa svijetom, bar kad je u pitanju pop kultura“.

Izložene fotografije vjerno dočaravaju to vrijeme u kojem je nastao jedan od najutjecajnijih albuma u povijesti popularne glazbe.

Električni orgazam. FOTO: Goran Vejvoda

Komentiraj