Izložba radova kipara Frane Kršinića iz fundusa Moderne galerije

hina

Studijska izložba “Frano Kršinić iz fundusa Moderne galerije”, u povodu 120. godišnjice rođenja i 35. godišnjice smrti tog istaknutog modernog hrvatskog kipara, otvara se u utorak, 19. prosinca, u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”.

“Odajući zaslužnu počast kiparu koji je svoju osjećajnost suptilno, bezvremenski i trajno oblikovao, iz bogate riznice hrvatske moderne umjetnosti predstavlja se 17 od 26 kiparskih i četiri od 14 medaljerskih djela nastalih od 1924. do 1970. godine, o kojima skrbi Moderna galerija”, napominje se u najavi izložbe.

Frano Kršinić (Lumbarda na Korčuli, 1897. – Zagreb, 1982.) bio je praški student te profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i rektor.

“Svojom lirskom dušom uronjen u rodni kraj, a s umjetničkim i pedagoškim radom ostvarenim u Zagrebu, suptilnu je oblikovnu formu zapečatio umjetničkim djelovanjem više od pola stoljeća u hrvatskoj modernoj umjetnosti”, napominje se.

Kako se dodaje, Kršinić je na moderan način obnovio staru mediteransku tradiciju rada u kamenu, “sjedinjujući visoku zanatsku kulturu oblikovanja s neposrednim shvaćanjem suštine stvari u kojemu dominira lirična osjetilnost, lakoća diskretnih pokreta i blagost opće atmosfere djela”.

Kršinićev opus sadrži reljefe, portrete i figuralne kompozicije izvedene u terakoti, bronci, kamenu i mramoru, dok se njegovi ženski aktovi klesani suptilno u mramoru smatraju najboljim djelima te vrste u domaćoj umjetnost. “Njegova je skulptura sanjarski zanesena, bezvremeno tiha i u sebe zatvorena”, istaknuto je.

Autorica izložbe i kataloga je Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Moderne galerije, voditeljica Zbirke kiparstva i Zbirke medalja i plaketa Moderne galerije.

Izložba će biti otvorena do 28. siječnja

Komentiraj