U izložbenom prostoru u zgradi riječkoga gradskog poglavarstva, Plavom salonu, u utorak je otvorena izložba povijesnih zemljopisnih karata na kojima je Rijeka, otisnutih u velikom formatu.

Izložba, pod nazivom “Vi ste sada ovdje!”, popraćena je tekstom “Rijeka je proputovala kroz mnoge države. Sada je ovdje”  i ostaje otvorena do kraja siječnja. Građanima će biti dostupna za razgledavanje srijedom poslijepodne.

Član tima Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci Vuk Ćosić rekao je da je taj izložbeni prostor prvenstveno namijenjen izložbama vezanim uz projekt EPK 2020, te da je ova izložba vezana uz programsku odrednicu “Doba moći”, koja propituje povijesne političke okolnosti, smjene država na području Rijeke i vladara te pitanje granica.

Među izloženim dijelovima karata istaknuo je onu s karte britanskog vojnog zrakoplovstva iz Drugog svjetskog rata. naime, kako je rekao, ta karta je otisnuta na svili zbog male težine i vodootpornosti, a trebala je služiti pilotima u slučaju pada zrakoplova, kako bi se snašli na terenu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da se nastavlja ideja predstavljanja projekta EPK u gradskom prostoru. Naveo je da se na ovim izlošcima vidi dio turbulente povijesti Rijeke, prema imenu grada ispisanom različitim jezicima i pismima.

Komentiraj