FaH

IZLOŽBA “OUT OF NORTH!”: Norveška umjetnica Jana Winderen u Galeriji Bačva

Norveška suvremena umjetnica Jana Winderen predstavit će se hrvatskoj publici ambijentalnom zvučnom instalacijom na izložbi “Out of North!”, koja se otvara večeras u Galeriji Bačva.

 Instalacijom “Surface Interuption” umjetnica, uz pomoć specijalizirane tehnologije proučava i bilježi skriveni i nevidljivi svijet.

 “Izvlačeći na površinu zvučnu topografiju oceana i pukotina u ledu, umjetnica želi skrenuti pažnju na složenost i krhkost naših morskih ekosustava”, ističe se u najavi izložbe.

 Za potrebe svog umjetničkog djela Winderen putovala u udaljene krajeve svijeta. U posljednjih deset godina posjetila je hladne i tople predjele, od mora Grenlanda do Kariba, te od rijeka Tajlanda do Francuske i Rusije.

 Kako bi napravila snimke koristila je hidrofone – osjetljive podvodne mikrofone kojima je snimala zvukove koje ljudsko uho ne može čuti bez pomagala. Taj zvučni materijal potom montira u opisne zvučne pejzaže.

 Umjetnica kaže kako joj se sviđa nematerijalnost zvučnog rada i otvorenost koju on može imati za asocijativno i izravno iskustvo i osjetilno opažanje.

 “Bila sam zauzeta traženjem zvukova koji proizlaze iz skrivenih izvora i frekvencija koje ne možemo percipirati, kao i iz mjesta i stvorenja kojima je teško pristupiti. U dubinama oceana postoje nevidljivi, ali čujni zvučni pejzaži, o kojima većinom ništa ne znamo, premda oceani prekrivaju sedamdeset posto našeg planeta”, napomenula je Winderen.

Zvuk iz deset tisuća godina starog glečera

 Među ostalim, snimila je hidrofonske snimke iz unutrašnjosti glečera starog deset tisuća godina na Grenlandu te puno mlađeg, jednogodišnjeg glečera na Islandu, kao i iz plićaka gdje se površina topi i stapa s valovima.

Dok se ispod površine vode mogu čuti podvodni insekti, rakovi i škampi, malo dublje javljaju se grdobine, bakalar i aljaška kolja.

“Time što promatraču daje još jedno osjetilo, osjetilo sluha, kroz koje on može naučiti ponešto o oceanu, umjetnica se nada pobuditi njegovu znatiželju, poniznost i poštovanje, ali uspostaviti bliskiji odnos s ovim okolišem koji nam je toliko blizu, netom ispod površine”, napominje se.

 Jana Winderen diplomirala je likovnu umjetnost na Goldsmith Collegeu u Londonu, a posjeduje i znanje s područja matematike, kemije i ekologije riba sa Sveučilišta u Oslu.

 Instalacija koju predstavlja u Zagrebu bila je već postavljena u Park Avenue Tunnelu u New Yorku, kao i u slavnoj MoMA-i.

 Sa svojim trodimenzionalnim, višekanalnim instalacijama i koncertima nastupala je diljem svijeta, a živi i radi u Oslu.

 Sada radi na novom punom izdanju za Touch (UK), narudžbi za Water and Art Laboratory u Ceanu u Normandiji, te je u procesu izrade naručene zvučne instalacije koja će biti trajno postavljena na otvorenom, “Raft of Ice”, za novu američku ambasadu u Oslu.

 Njezina zagrebačka izložba ostat će otvorena do 24. siječnja.

Komentiraj