Izložba otkrila kako su se Japanci prije odijevali. Kimono je nekada ‘živio’ samo u ormarima aristokrata

Screenshot YouTube

Neobična modna izložba ‘Odjeveni prirodom: Tekstili iz Japana’ (Dressed by Nature: Textiles of Japan) je otkrila kako su se Japanci prije odijevali tekstilom, koji je izrađivan iz raznih dostupnih izvora kao što su vlakna zelenog lišća stabala banana ili kombiniranje tankih metalnih niti.

Izložbu je predstavio Institut za umjetnost u Minneapolisu, a ističe se da su odjevni predmeti, nakit i modni dodaci nabavljeni nakon traganja te su sad postali dio trajne zbirke, tj. kolekcije.

Tadašnje dizajnerice su šivale tekstil, no dostupnost pamuka je bila rijetkost. Kustos Andreas Marks je za medije otkrio da su ‘prije otvaranja svijetu’ ljudi na japanskim otocima živjeli u vrlo surovim uvjetima.

Asocijacija na lijepi svileni kimono mnogima pada na pamet, no tad su ovi odjevni komadi bili rezervirani samo za aristokraciju.

Za svaki dio Japana se ističu posebnosti dizajniranja odjevnih predmeta. Tekstilni materijali za svakidašnje odjevne predmete su kombinirali industrijsku konoplju, papirnate sirovine i prerađevine, recikliranje starih odjevnih predmeta je bilo popularno, kao i u današnje vrijeme.

Posebno dugu tradiciju ima bojenje tkanina indigom, koji je naglašavao nijanse, uzorke, itd.

Komentiraj