Izložba “Orijenta(liza)cija”, koja se otvara u utorak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), predstavlja novi ciklus Matka Vekića, s 47 ulja na platnu nastalih u protekle četiri godine, unutar kojega se umjetnik bavi dvama tematskim cjelinama – “Džihad” i “Maska slike božje” koje paralelno nastaju, prožimaju se i razvijaju.

“Iako teme naizgled, niti idejno niti motivski međusobno ne korespondiraju, njihov je zajednički nazivnik umjetnikov slikarski izraz”, zapisao je u katalogu Miroslav Gašparović, autor i kustos izložbe, ravnatelj MUO-a.

Po njegovim riječima, na izložbi Vekić suprotstavlja dva trenutno snažno sukobljena svjetonazora koja se, oba zapravo svako iz svoje krajnosti, zasnivaju na potpunoj negaciji ženskog, a time, naravno, i samog ljudskog bića.

“Dehumanizacija vulgarnim razgolićenjem ili podjednako vulgarnim maskiranjem u konačnici rezultira istim – negacijom ljudskosti, a time i stvaranjem mogućnosti apsolutne kontrole i upravljanja tim ‘bićem niže vrste’, napomenuo je.

Gašparović smatra kako igra riječju Orijenta(liza)cija, u kontekstu izloženih radova kao traženja pravca, orijentacije, smisla, otvara višeslojnu premetaljku koju umjetnik prepušta nama samima na odgonetavanje i odgovor, naravno, “vođeni njegovim mislima i slikanim esejima”.

Ocijenio je kako Vekića njegov živ duh i interes za svijet u kojem živi izdvajaju iz uobičajenog poimanja slikara. “Slikarstvo Matka Vekića duboko je ukorijenjeno u sadašnjost, vrijeme svog nastanka, upravo stoga što se tematski osvrće na pojavnost ovog vremena ali je ono isto tako i bezvremensko i univerzalno jer je sredstvo njegova izražavanja takvo”, dodao je.

“Njegove slike često doživljavamo kao eseje ili bilješke pisca na zadanu temu. Upravo stoga je motivski i tematski izuzetno raznolik, od svinjskih i goveđih polovica, automobila, sakralnih motiva, portreta, akta, industrijskog pejzaža do akcijskih scena”, ustvrdio je Gašparović.

Matko Vekić (Zagreb, 1970.) izlagao je od završetka Akademije likovnih umjetnosti 1995. na više od 40 samostalnih izložbi te nizu skupnih u Hrvatskoj i na međunarodnim likovnim manifestacijama. Više puta je nagrađivan, a djela mu se nalaze u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Galerije umjetnina u Splitu, u Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade, Zbirci Erste Bank te u brojnim drugim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Izložba u MUO kojom se Vekić “etablira kao umjetnik čiji prostor interesa nadilazi usko klasično poimanje pojma slikarstva” bit će otvorena do 29. siječnja iduće godine.

Komentiraj