Igor Kralj/PIXSELL

Izložba "Od snova do stvarnosti na krilima mašte" u Mimari

Izložba “Od snova do stvarnosti na krilima mašte” Shoshe Talik, akademske slikarice i pjesnikinje, otvara se u srijedu u Muzeju Mimara s četrdesetak njezinih djela.
Autorica, koja je rodom iz Hrvatske, a već niz godina stvara i živi u Izraelu, hrvatskoj publici predstavit će se radovima nastalima u različitim tehnikama – ulje, akrilik, tuš, akvarel, te u raskošnom i raznolikom likovnom izričaju.
Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić ocijenio je u predgovoru izložbe kako se Shosha Talik ne opterećuje stilskim odrednicima već se prepušta nesputanosti stvaranja.
“U sintezi slikarskog iskustva i životne mudrosti Shosha Talik prepustila se, pomalo neobično, igri, kreativnoj slobodi, zadržavajući svježinu svog izraza”, ustvrdio je.
Po njegovim riječima, ona je gestualnošću poteza razigrala slikarsku površinu mrljolikim oblicima, no u udaru boje i nenametljivo, uravnotežila treptave oblike pravilnim ritmičkim redom, ali i labirintičnim obratima, u dijalozima fragmenata slike na kromatskoj i kompozicijskoj razini.
“Darovane idejama i kistom, i u čitkim kružnim kompozicijama i u ekspresionističkoj enigmatičnosti, slikama sa snažnim akcentima i onima s brojnim ujednačenim očištima, bogatom imaginacijom Shosha Talik nas je odvela do krajolika sa šetačima, interijera s glazbenicima i plesnim parovima, do florealne rozete, pejzaža u raskoši vegetabilnog, ili jednostavno do prostora likovne slikovitosti i dosegnute putenosti boje, spoznaje o kolorističkim vrijednostima s iskrama likovnih narječja i nakita”, dodao je Špoljarić.
Shosha Talik (1938., Slatina) osnovnu školu i gimnaziju završila je u Osijeku, a diplomirala je slikarstvo na Likovnoj Akademiji u Beogradu. U Izrael je sa suprugom otišla 1965. gdje je predavala likovni odgoj na nekoliko škola.
Prvu izložbu crteža priredila je 1968. u Artist Houseu, a do danas je izlagala na više od 20 samostalnih i grupnih izložaba. Radovi joj se nalaze i u fundusu muzeja Israel Museum u Jeruzalemu.
Objavila je tri knjige na hrvatskom, talijanskom i hebrejskom te je za pjesništvo 2012. godine osvojila 1. nagradu na međunarodnom natjecanju Premio Letterario creativitá edizione 2012. Glazba joj je jedna od inspiracija za kreativni rad, pa je izdala i dva CD-a s vokalnom glazbom.
Njezina izložba u Studiju Muzeja Mimara bit će otvorena do 19. svibnja.

Komentiraj