Screenshot/HDD

Izložba “Objekti opasnih namjera” u HDD galeriji

Izložba “Objekti opasnih namjera”, kojom dizajneri Damir Prizmić i Nikola Bojić problematiziraju upotrebne predmete, usluge, sustave i tehnologije s kojima smo u svakodnevnoj interakciji, a koji izazivaju osjećaje između paranoje i potpunog povjerenja, otvara se u petak u HDD galeriji.

Koncipirana na šest paradigmatskih slučajeva, koji uključuju primjere poput USB sticka, kreditne kartice, plinske boce, tehnologije prepoznavanja lica, usluge službe za korisnike i obrasca ponašanja korisnika u susretu sa strojevima koji ‘odbijaju suradnju’.

Svaki je slučaj opisan tekstovima i dokumentacijom, a prate ga različiti interaktivni predmeti, fotografije, spekulativni scenariji i prototipovi novih objekata koji su proizašli iz istraživanja tih ‘objekata opasnih namjera’.

Po riječima Nikole Bojića i Damira Prizmića, lako se prisjetiti osjećaja frustracije objektima koji nepredviđeno i kontinuirano odbijaju izvršiti svoju funkciju, no unatoč tome najčešće nastavljaju egzistirati u našem životnom prostoru i time ga mijenjaju protiv naše volje i svijesti.

 

  • “Ovo je prostor na rubu kontrole, prostor paralelne stvarnosti u kojoj objekti imaju opasne namjere. Bavljenje neposlušnim objektima vodi nas u centar složene psihološke i političke pozadine proizvodnih procesa”, napomenuli su u najavnom tekstu.

 

Kažu kako, “polazeći od osobnih iskustava, izložba predstavlja narativne i dizajnerske intervencije na šest slučajeva iz svakodnevnog života koji postaju točke urona u dubinu nevidljivog i vibrantnog svijeta upotrebnih predmeta”.

Nikola Bojić je istraživač i dizajner usmjeren na urbani prostor, tehnologiju i politike interakcija s objektima te je autor nekoliko izložbi i intervencija u javnom prostoru.

Magistrirao je muzeologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te dizajn u javnoj domeni na arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Harvard.

Damir Prizmić djeluje kao samostalni umjetnik-dizajner na području kulture, a aktivan je i na području edukacije te promicanju otvorene kulture. Diplomirao je dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i jedan je od osnivača Radione, makerspacea i udruge za razvoj DIY kulture temeljene na povezivanju umjetnosti, znanosti i tehnologije.

Izložba je dio programske linije galerije Hrvatskog dizajnerskog društva pod nazivom “Diskurzivni objekti”, a bit će otvorena do 5. veljače.

Komentiraj