Pixabay

Izložba o životu i radu Sigmunda Freuda postavljena u Beču

Izložba “Stan je u redu. Freudovi u bečkoj ulici Berggasse 19” koja obuhvaća sedamdesetak eksponata iz privatnog, svakodnevnog života obitelji austrijskoga neurologa i psihijatra, utemeljitelja psihoanalize Sigmunda Freuda, otvara se u ponedjeljak navečer u Freudovom muzeju u Beču.

“Izložba obuhvaća sedamdesetak eksponata i predstavlja svakodnevni privatni život obitelji Freud, koja je od 1891. do 1938. živjela u Berggasse u bečkom devetom okrugu, gdje je danas Freudov muzej”, rekla je na konferenciji za novinare kustosica izložbe Daniele Finzi.

Dodala je da su u središtu izložbe pisma Sigmunda Freuda, njegovih prijatelja, pacijenata i njegove djece i unuka. Pisma se prvi put izlažu u Beču i svjedoče o vrlo živoj korespondenciji Freudove obitelji. “Pisma igraju veliku ulogu u Freudovu životu i dokumenti su onoga vremena”, dodala je napomenuvši da je od 20 tisuća pisama izloženo njih četrdesetak.

Uz pisma, kao dokumenti vremena, izložene su i knjige, fotografije, jedna video instalacija, namještaj te medaljoni Sigmundovih unuka.

Izložba je postavljena u četiri prostorije: nekadašnjoj  blagovaonici, salonu, dječjoj sobi i čekaonici za pacijente. Poseban prostor posvećen je austrijsko-britanskoj psihologinji, osnivačici dječje psihoanalize Freudovoj kćeri Anni, koja je 1910. pisala ocu iz Beča “Stan je u redu”.

“Odatle je i naziv izložbe, a pokazuje veliku važnost zajedničkog života obitelji Freud u Berggasse 19, rekla je kustosica Finzi.

Freud je 1891. u Berggasse otvorio liječničku ordinaciju gdje je radio i živio do 1938. kada je pred nacistima morao napustiti Beč i odseliti u London.

Freud je bio austrijski neurolog i psihijatar, utemeljitelj psihoanalize i pionir istraživanja nesvjesnog. Promijenio je način promatranja i doživljavanja ljudske psihe, autor je brojnih djela uz ostale: Tumačenje snova, Uvod u psihoanalizu, Psihoterapija svakidašnjeg života, Tri eseja o teoriji seksualnosti.

Freudov muzej u bečkoj ulici Berggasse dokumentira njegov život i rad od 1971. godine. Najviše eksponata za izložbu, koja ostaje otvorena do kraja godine, posuđeno je iz Freudova muzeja u Londonu.

Komentiraj