Izložba o Visu “Anatomija otoka” otvorena u Zagrebu

Autor:

Pixabay

Izložba Anatomija otoka otvorena u srijedu navečer u Zagrebu, poručila je da iako obnova otoka Visa prvenstveno ovisi o strateškim projekatima, njoj uvelike doprinose mali jeftini projekti koji oživljavaju brojne neiskorištene vrijednosti otoka.

Na izložbi “Vis i Anatomija otoka – prostor u službi zajednice” otvorenoj u Oris Kući arhitekture, predstavljen je petogodišnji program Anatomija otoka 2012. – 2016. koji je realiziran na otoku Visu.

Tijekom programa održano je pet međunarodnih simpozija i radionica na kojima je sudjelovalo oko 100 predavača i oko 130 studenata s 24 projekta, kazao je Boško Budisavljević, predsjednik udruge koja je organizirala program “Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj”.

Naš je zadatak bio učiniti javnom mogućnost rehabilitacije i obnove prekrasnih ali neiskorištenih vrijednosti na otoku poput građevina i poljoprivrednih površina, kazao je Budisavljević i naglasio da je program uspješno realiziran uz pomoć lokalne zajednice.

Jedan od važnih rezultata je također shvaćanje da turizam nije prihvatljiv kao temeljna grana razvoja otoka, nego kao prostor u kojem će se stvarati dodatne vrijednosti nastale u otočnoj proizvodnji.

Predstavljeno je šest studentskih videoradova na temu “Budućnost Visa” nastalih u okviru programa. Također, upućeno je na niz projekata oživljavanja brojnih građevina diljem Visa poput napuštene gustijerne u Visu, napuštene vojarna u Komiži, zatvorenog vrta u Komiži, imanja nekadašnje viške obitelji Dojmi, trafostanice u zabačenom dijelu otoka, prostora bivše tvornice ribe u Komiži i na druge.

Budisavljević je kao dobar rad studenata predstavio projekt Nova Issa, koji nastoji izvući iz zaborava najstariji grad u Hrvatskoj i najveći grčki grad na istočnoj strani Jadrana.

Taj je grad malo istražen, a sadašnja ulaganja u istraživanja ne jamče da će biti niti za pola stoljeća, rečeno je. Studenti su predložili organiziranje raznih akcija na lokalitetu, poput čišćenja raslinja i kultiviranja zemljišta, koje bi oživjele lokalitet i vratile ga u javnosti, rekao je.

Program Anatomija otoka nagrađen je nagradom Društva arhitekata Zagreba u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) za 2016.

Metodološki gledano, projekt spaja stručno interdisciplinarno znanje hrvatskih i stranih stručnjaka raznih područja, od arhitekata, urbanista, ekonomista, geografa, agronoma, sociologa, arheologa, povjesničara umjetnosti, demografa i konzervatora, koje se prezentira na simpoziju koji se održava u sklopu Anatomije otoka. Rehabilitacija tih prostora omogućila bi afirmaciju ne samo turizma nego i cjelogodišnjeg života na otoku, kaže se u obrazloženju nagrade i naglašava da se ti projekti mogu realizirati uz minimalna financijska sredstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.