Izložba o ronilaštvu na Kvarneru

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja otvorit će izložbu o ronilaštvu na Kvarneru, od početaka do današnjih dana, a Prirodoslovni muzej Rijeka će putem video materijala objedinjenih pod nazivom “U potrazi za odgovorima”, predstaviti alpinističke, speleološke i ronilačke tehnike i podvige u terenskim istraživanjima djelatnika tog muzeja i tako se u petak, 26. siječnja, uključiti u ovogodišnju Noć muzeja tematski oslonjenu na sport.

Bit će tu i kratke edukativne radionice za djecu i obitelji o ronjenju i alpinizmu, opremi i instrumentima te demonstracija speleoloških tehnika uživo.

Osim toga, Prirodoslovni muzej Rijeka i ove godine organizira odlazak autobusom iz Rijeke u svoju podružnicu u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, s usputnim zaustavljanjima u Brodu Moravicama i selu Kuti, u kojem se nalazi dugovječna Hrvatska čitaonica. I u Brodu na Kupi će se otvoriti izložbe posvećene istraživanju podzemlja, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Rijeci.

Pomorski i povijesni muzej otvorit će izložbu o ronilaštvu na Kvarneru, od početaka do današnjih dana, a tijekom cijele večeri prirediti će mnoštvo radionica, vezanih uz kretanje, sportske aktivnosti, tehnike disanja i ples.

U Noć muzeja u Rijeci uključit će se brojni muzeji, srodne ustanove i klubovi.

Muzej grada Rijeke poseban program će prirediti u izložbenom prostoru kod Trga Žabica, gdje je postavljena izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda”.

Uz razgledavanje postava, posjetitelji će se moći zabaviti uz glazbeni nastup Davora Tolje i benda Whiteheads te gošće Slađane Milošević.

U svom sjedištu Muzej grada Rijeke omogućit će razgledavanje tekućih izložaba, “Pazi! Oštar pas!”, izbor karikatura o riječkoj političkoj situaciji u prvoj polovici 20. stoljeća te “Nekad prije Ikee” i “Glazbeni vremeplov”, s predmetima iz muzejske Glazbene zbirke i Zbirke umjetničkog obrta.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvorit će ulaz za sve posjetitelje na tekućoj izložbi “Crne krabulje”, na kojoj izlaže 12 umjetnika koji se bave migracijama na razini svakodnevnog života. Ispred ulaza u MMSU bit će instalacija Kate Mijatović “Cargo Transfer” koja se nastavlja na njezine radove istraživanja područja sna i nesvjesnosti, te dodira oniričkog i racionalnog. Umjetnica će postaviti svoju bijelu venecijansku gondolu natovarenu ugljenom.

U riječku Noć muzeja uključit će se i Sveučilišna knjižnica Rijeka s “Glagoljaškim maratonom”, projekcijama, predavanjima i radionicama u stalnom postavu Glagoljica, zatim “Fotoklub Rijeka” u Galeriji Principij s izložbom o 120 godina hobističke fotografije u Rijeci, izložbom najbolje ocijenjenih sportskih fotografija na dosadašnjim natječajima “Odlučujući trenutak” te sportskim aktivnostima poput natjecanja u košarkaškim slobodnim bacanjima.

Opatijski Hrvatski muzej turizma otvorit će izložbu o životu i radu dr. Juliusa Glaxa, pionira lječilišnog i wellness turizma na Kvarneru, a bit će moguće razgledati i novu izložbu skulptura i projekta Islamskog centra u Rijeci Dušana Džamonje i druge.

Komentiraj