Izložba o odnosu Miroslava Krleže i Ljube Babića

Nacional

U okviru Festivala “Miroslav Krleža” u četvrtak se u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” otvara studijska izložba osmišljena za festival, “Ljubo Babić – Miroslav Krleža, Dijalozi”, koja problematizira zajedničke postavke stvaralaštva dvojice umjetnika i intelektualaca od ključnog značaja za razvoj hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća.

Višegodišnja suradnja i prijateljstvo dvojice umjetnika na izložbi je obuhvaćeno segmentima Babićeva likovnog stvaralaštva, od ilustracije, slikarstva i dizajna do scenografije i Krležinom arhivskom građom, u izboru akademika Tonka Maroevića.

Maroević je u najavi izložbe istaknuo kako prijateljstvo i suradnja dvaju protagonista hrvatske kulture predstavlja “iznimno značajno poglavlje naše moderne likovne, kazališne i književne povijesti”.

“Kao iznimno nadareni i mnogim područjima zainteresirani, a pritom europski orijentirani te brigom za vlastitu sredinu motivirani, tvorili su dugo vremena snažan stvaralački duet, komplementarno se dopunjujući gotovo od samih početaka kreativnog djelovanja”, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, nešto malo stariji i ranije društveno etabliran, slikar Ljubo Babić pripomogao je već pri objavljivanju prve Krležine knjige, “Pan” iz 1917. godine, a svojim je opremama potom podržao brojne prijateljeve knjige i časopise. Babić je i autor najizražajnijih književnikovih portreta, te brojnih slika potaknutih upravo Krležinim motivima.

Kao važno ističe se i Babićevo scenografsko sudjelovanje u nizu Gavellinih postava Krležinih drama, od “Golgote” i “Vučjaka” do “Gospode Glembajevih” i “Leda”, dok je Krleža pak Babiću posvetio dramu “Michelangelo Buonarotti”, te u nekoliko navrata pratio i afirmativno pisao o slikarevu radu.

“Premda je najveći intenzitet suradnje vezan za dvadesete i tridesete godine prošloga stoljeća, različitost političkih pogleda (Krležino ljevičarstvo, Babićeva postupno sve očiglednija građansko nacionalna orijentacija) nije priječila da do kraja života održe iznimno uspješnu, dragocjenu suputničku i suradničku relaciju”, zaključio je Maroević.

Izložba će biti otvorena do 20. srpnja.

Komentiraj