Facebook/ULUPUH

Izložba modnog dizajna “Past… at last” u Galerji ULUPUH

Izložba modnog dizajna “Past… at last”, na kojoj se predstavlja rad modne dizajnerice Tihane Mikša Perković, kojoj su nadahnuće narodne nošnje iz raznih hrvatskih krajeva koje interpretira suvremenim tehnikama obrade tekstila otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

“U svom traganju za odijevanjem vrijednim čovjeka autorica poseže u povijest jednako kao i u suvremenost, u kontinuitetu života nalazeći jedini pravi izvor inspiracije”, istaknula je u najavi izložbe Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH.

“Iz riznice povijesti i sadašnjosti, kao pravi postmoderni čarobnjak, slobodno odabire motive, materijale, uzorke i boje kojima gradi vlastiti modni izraz. U potrazi za inspiracijom posegnut će za tradicionalnom japanskom tehnikom prošivanja odjeće sashiko, kao i stone wash tehnikom izbjeljivanja džinsa raširenom u suvremenoj popularnoj kulturi Zapada”, dodala je.

Štrbac smatra da, ako prihvatimo kako i odijevanjem izražavamo vrijednosti do kojih nam je u životu stalo, onda autorica izloženim radovima poziva na odgovornost prema okolišu i resursima koji su nam na raspolaganju, na istinoljubivost i zdrav odnos prema prošlosti kojoj ne treba robovati već iz nje crpiti znanja i nadahnuće za budućnost.

Tihana Mikša Perković sažela je u katalogu ideju cijelog projekta, napomenuvši kako je u odabiru vizualno atraktivnih momenata izabrala elemente koje je smatrala nepravedno zaboravljenima ili estetski dragocjenima, a zatim ih je dorađivala i transformirala u traganju za suvremenim osviještenim čovjekom.

“Bila mi je namjera da pođem putevima naših predaka i da se na kontemplativan i repetitivan te dugotrajan način posvetim sveukupnoj izradi svakog odijela, imala sam namjeru usporiti se, biti dio samog procesa, a ne samo konzument gotove bezlične otuđene odjeće”, ustvrdila je.

Tihana Mikša Perković magistrirala je Tekstilni i modni dizajn, modul Dizajn tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim na području modnog i tekstilnog dizajna, s hrvatskim izdavačkim kućama surađuje kao ilustrator, a bavi se i manufakturnom proizvodnjom malih serija i unikatne odjeće te istraživanjem eksperimentalne mode i tekstilnih tehnika. Aktivna je i kao edukatorica za odrasle i djecu.

Njezina izložba u Galeriji ULUPUH bit će otvorena do 26. ožujka, a ulaz je slobodan.

Komentiraj