Igor Kralj/PIXSELL

Izložba “Manufakti” Valerije Polanec u Muzeju Mimara

Izložba “Manufakti” Valerije Polanec, koja se umjetničkim oblikovanjem keramike profesionalno bavi više od trideset godina, otvara se u četvrtak u zagrebačkom Muzeju Mimara i na njoj će autorica predstaviti svoj najnoviji ciklus.

“Stvaralačka disciplina Valerije Polanec pretpostavlja i lice strogosti i naličje igre, i svojstva potpune sređenosti i sastojke slučaja. U svojoj radnoj amplitudi prošla je putanjama primijenjene djelatnosti i dizajna, da bi često baš na njihovim rubovima i granicama našla prave mogućnosti vlastitoga izraza”, ustvrdio je u predgovoru izložbe Tonko Maroević.

“Njezin najnoviji ciklus, dosjetljivo nazvan “Manufakti” sasvim je udaljen od organičke oblikovne obline, premda je i dalje izrazito rukotvoren. Uglavnom je geometričan, pretežno zasnovan na ortogonalnim kvadratičnim načelima”, dodao je.

Maroević napominje kako je keramička komponenta u tim radovima i dalje dominantna, ali ovaj put učestalo u kombinaciji sa željezom i staklom, dok su ostvarene samostojeće skulpture i reljefi, lišeni asocijativnih značenja, ali vođeni izrazito strukturalnim promišljanjem, s naglascima na čistoći volumena i statičnosti mase.

Po njegovim riječima, osim izrazite materičnosti upotrijebljenih elemenata, ta djela odlikuju još specifična metrika, znalačko nizanje i razvedeno ritmiziranje svjetlosti i sjene, punina i praznina prizmatičnih i pločastih čestica. Isijavaju mekoćom i toplinom ručne obrade, a posebno pak prisnošću i žarom, živošću i šarmom.

Valerija Polanec (Maribor, 1962.) završila je Školu primijenjene umjetnosti – Odsjek za keramiku i Studij dizajna tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Umjetničkim oblikovanjem keramike profesionalno se bavi od 1984. godine. Do danas je izlagala na deset samostalnih i stotinjak skupnih izložaba u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Radovi su joj uvršteni u preglede suvremenog keramičkog stvaralaštva u Hrvatskoj, članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) te Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Njezina izložba u Muzeju Mimara bit će otvorena do kraja ožujka.

Komentiraj