Izložba “Majstorska djela u fokusu: Tina Blau”, koja obuhvaća 49 umjetničkih radova iz svih razdoblja umjetničkog stvaralaštva jedne od najznačajnijih austrijskih slikarica krajolika 19. stoljeća, otvara se u četvrtak navečer u Muzeju Belvedere u Beču.

“Izložba, koja obuhvaća 49 ulja na platnu i dvije fotografije Tine Blau (1845. Beč – 1916. Beč), daje uvid u umjetničko stvaralaštvo jedne od najznačajnijih austrijskih slikarica ‘čistog’ pejzaža 19. stoljeća, organizirana je u povodu 100. obljetnice njezine smrti”, rekla je na konferenciji za novinare u Muzeju Belvedere njegova ravnateljica Agnes Husslein- Arco.
Tom se izložbom želi ukazati na značaj te izuzetne bečke slikarice koja je bila moderna, neovisna i emancipirana i veliki uzor kasnijim generacijama mladih umjetnica, dodala je.

“Kao prva austrijska slikarica krajolika, putovala je Europom tražeći nove motive za svoj umjetnički rad. Motivi ‘čistog’ pejzaža postaju samostalne slike bez dodatnih sadržaja, koje slika na malim formatima”, rekao je kustos izložbe Markus Fellinger.

Kao prva austrijska slikarica krajolika nije joj bilo lako potvrditi se u bečkim muškim umjetničkim krugovima. “Uživala je veći međunarodni umjetnički ugled nego kod kuće” ocijenio je Fellinger.

Tina Blau ubraja se u istaknute predstavnike “Schindlerove škole”.

Kao članica Pariškog salona bila je više priznata u umjetničkom krugovima Pariza nego  u konzervativnom Beču. Tek umjetničkim djelom “Proljeće u Prateru”  1882., velikog formata (214×291) , koje je jedini veliki format kojeg je napravila, stječe željeno priznanje i ugled u Austriji.

Tina Blau (1845. -1916.) ubraja se u jednu od najznačajnijih austrijskih slikarica pejzaža 19. stoljeća, a suosnivačica je Odjela za slikanje krajolika na bečkoj Likovnoj akademiji.

Slika čiste, realne ,vrlo dojmljive  pejzaže različitih europskih gradova, primjerice Rima, Amsterdama, a posebice  Beča, istaknuo kustos Fellinger.

Ovo je prva izložba djela Tine Blau nakon 20 godina u Beču. Izabrana majstorska djela za izložbu, koja traje do 9. travnja 2017. posuđena su  iz privatnih zbirki, bečkih muzeja, a veći dio je iz fundusa Muzeja Belvedere.

Komentiraj