Izložba ‘Lupinism by Lupino’ u New Yorku

Stephan Lupino

HRVATSKI UMJETNIK STEPHAN LUPINO 24. OŽUJKA OTVARA IZLOŽBU

Kako su već istaknuli neki kritičari umjetnosti, lupinizam je sada više od umjetnosti, pravi pokret. Upravo taj lupinizam, kako zovu rad hrvatskog umjetnika Stephana Lupina, dobit će i međunarodni značaj jer se 24. ožujka otvara njegova izložba u New Yorku. Skulpture kao što je brončana 3,17 metara visoka vatrena dama “Firewoman” i nešto manja željezna “Hunter”, već se nalaze u prostoru Galerije Domenica Vacce, ekskluzivnog izložbeno – prodajnog prostora na uglu 55. ulice i Pete avenije. Riječ je doista o top lokaciji u čijoj se neposrednoj blizini nalaze Trump Tower, luksuzna robna kuća Bergdorf Goodman ili Plaza Hotel.

“Četiri skulpture već su tamo, a prikazat ću ih još deset, nekoliko stolaca, desetak crteža i crno-bijele fotografije. Katalog za izložbu ‘Lupinism by Lupino’ već postoji, a jedan od tekstova u tom katalogu djelo je poznatog kritičara umjetnosti s Oxforda Andrewa Hemingwaya, koji će uskoro doći u Zagreb, a zatim i u New York na otvaranje izložbe”, kaže za Nacional Stephan Lupino čija će izložba u New Yorku trajati dva mjeseca. Iako su neke skulpture, primjerice “Firewoman”, sad procijenjene na oko 200.000 dolara, Lupino vjeruje da će, bude li svoje radove izložio na još nekoliko mjesta, što je plan, njegove skulpture doseći cijenu od pola milijuna dolara.

Sad su u tijeku intenzivne pripreme za njujoršku izložbu, ali je i ljeto bilo iznimno aktivno: Lupino je dvaput izlagao u Splitu, a jedna od tih dviju izložbi bila je ona o Erosu i Thanatosu na kojoj su, tik uz njegove, bili izloženi radovi Goye i Picassa. Isto tako, u Zadru je nedavno zatvorena izložba Lupinovih radova, a izlagao je i u Istri, u Balama. Trenutačno radi na novom projektu koji će se zvati „Another World“ i koji čuva za posebnu priliku. U međuvremenu se o tom cijenjenom umjetniku snima i dokumentarni film čija se premijera očekuje uskoro.

Komentiraj