Krajolici labirinta

Izložba ‘Krajolici labirinta’ otvorena do 24. veljače

Izložba ‘Krajolici labirinta’ autorice Ružice Milenković u Muzeju Mimara otvorena je do 24. veljače.

U Kolekcionarskoj sobi muzeja mogu se vidjeti nesvakidašnje umjetničke instalacije na ogledalima. Izložbu su otvorili recenzent Davorin Vujčić i kreativni producent Dalibor Jakus koji je tom prigodom i pročitao pismo ravnateljice Muzeja Mimara, Lade Ratković Bukovčan.

“Ogledala kao da upijaju bogatstva prirode u svim njezinim čudima i bujnosti isprepličući ih autoričinom percepcijom u neraskidivo tkanje. Bogatstvo tvari koje se, možemo reći, rastežu i razlijevaju po glatkoj opni ogledala, postaje izraz vibrantne autoričine igre koja, nesumnjivo, najavljuje još brojnih ostvarenja”, napisala je ravnateljica.

Uz kolorističke efekte koje izvlači iz plavetnila lapis lazulija, zelenila ahata ili ljubičastih odsjaja charoita, Ružica Milenković katkad reducira boju te kalcitom, gorskim kristalom i oniksom stvara monokromne i crno bijele strukture. Odluka zanemarivanja funkcionalnosti donijela je promjenu i na semantičkoj razini, odnosno pomak od utilitarnog predmeta ka samodostatnom estetskom djelu. Autorica je u sklopu izložbe umjetničkih instalacija na ogledalima izložila i nakit.

O Autorici:

Ružica Klaričić Milenković rođena je 1972. u Vrgorcu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, ali je njena umjetnička priroda prevagnula te se okreće lijepom u sebi i oko sebe – kroz nakit, fotografiju, izradu ogledala u jedinstvenoj tehnici. Područja njenog umjetničkog interesa su raznolika, a njen rad zapažen i od struke nagrađivan. Široj javnosti predstavila se putem sedam samostalnih te sudjelovanjem na dvadesetak skupnih, domaćih i inozemnih izložbi.

Ružica Milenković, Davorin Vujčić i Dalibor Jakus

Komentiraj