Izložba “Kostim u muzeju” posvećena Vandi Pavelić Weinert

HINA

Izložba “Kostim u muzeju”, koja predstavlja izniman, ali zanemaren umjetnički opus kazališne kostimografkinje Vande Pavelić Weinert, otvorena je u četvrtak u Palači Narodnog doma u Zagrebu.

Većina izložaka dosad su neizlagane originalne kostimografske skice, fotografije iz predstava te kazališne cedulje i programske knjižice, a upotpunjena je i scenografskim skicama njezinih najčešćih suradnika, Božidara Rašice, Ede Murtića, Kamila Tompe i Rudolfa Sablića.

Osim što stručnoj i široj javnosti predstavlja njezin umjetnički opus, te ga smješta i problematizira u okvir povijesti hrvatske kostimografije, kazališne likovnosti i kazališta u cjelini, izložba preispituje modele predstavljanja kostimografske građe izvan kazališta i kazališne predstave, u muzejima i izložbenim prostorima i uvjetima.

Po riječima autorice izložbe, Martine Petranović, teatrologinje u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, tim se postavom također želi skrenuti pozornost na potrebu bolje pohrane kostimografske i likovne kazališne građe u kazališnim i muzejskim zbirkama, s obzirom da skice, fotografije i dokumentacija te kazališni kostimi kao samostalna umjetnička djela uglavnom ostaju u kazališnim fundusima i nakon nekog vremena propadaju zbog prenamjene ili istrošenosti.

 

  • Vanda Pavelić Weinert (Zagreb, 1911. – 1979.). bila je istaknuta hrvatska povjesničarka umjetnosti, kustosica i kazališna kostimografkinja. Sredinom prošlog stoljeća ostvarila je nekoliko desetaka zapaženih dramskih i opernih kostimografskih rješenja, od zagrebačkog HNK i Komedije do Gavelle i Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Iako se hrvatska teatrologija dugo nije bavila njezinim kostimografskim radom, ugledne hrvatske kostimografkinje Ljubica Wagner, Ika Škomrlj i Diana Kosec Bourek i danas je ističu kao veliku učiteljicu i kreativni uzor.

Izložba, koja će biti otvorena do 26. studenoga, temelji se na fundusu Muzejsko-kazališne zbirke Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, te je dopunjena materijalima iz arhiva kazališta u kojima je Pavelić Weinert djelovala.

Komentiraj