Peto izdanje Touch Me Festivala, koje se u Zagrebu održava od 6. do 18. listopada s temom “Nevidljivo koje nas okružuje”, otvoreno je međunarodnom izložbom u Pogonu Jedinstvo na kojoj je svoje radove u kojima propituju skrivene događaje, pojave i fenomene van ljudskih perceptivnih mogućnosti predstavilo 11 međunarodnih i domaćih umjetnika s područja novih medija.

Touch Me Festival međunarodni je projekt posvećen inovativnom i kreativnom povezivanju umjetnosti, znanosti i tehnologije koji od 2005. svake treće godine predstavlja neke od najznačajnijih i najatraktivnijih aktualnih novomedijskih umjetničkih projekata u svijetu.

Festival organizira udruga KONTEJNER, a njegovo peto izdanje nosi naziv “Tamna stvar ili Nevidljivo koje nas okružuje”, implicirajući skrivene događaje, pojave i fenomene koji nadmašuju ljudske perceptivne sposobnosti.

Među najintrigantnije takve pojave spada tamna tvar – tajanstvena supstanca koja sačinjava većinu materije svemira. Nevidljivo koje nas okružuje promišlja tamnu tvar kao metaforu i simbol ljudskih granica te ograničenosti percepcije, znanja i doživljaja stvarnosti.

Kako skrivene pojave istražiti putem znanosti, a kako putem umjetnosti te na koji način zamisliti nešto što postoji onkraj naše mogućnosti percepcije samo su neka od pitanja na koja će festival pokušati odgovoriti.

Kustoski ga je osmislila Mónica Bello, voditeljica programa ‘Arts at CERN’ pri Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Ženevi, koji tijekom posljednjih šest godina njeguje nove modele dijaloga i suradnje između umjetnika i znanstvenika.

“Prema procjenama znanstvenika, 70 posto svemira čini tamna energija, a 26 posto tamna tvar. No unatoč velikom napretku i konstruiranju novih instrumenata koji nadilaze ljudsku razinu opažanja, i dalje ostaje misterij što to čini ono nevidljivo oko nas. Kao jedno od velikih znanstvenih pitanja današnjice, tamnu tvar možemo smatrati metaforom za skrivena područja znanja. U doba definirano snagom modeliranja i simulacija, tamna tvar može se promatrati kao simbol granica naše spoznaje i iskustva”, ističu organizatori.

“‘Touch Me Festival: Nevidljivo koje nas okružuje’ stavlja ideje odabranih umjetnika u širi kulturni kontekst, pri čemu znanost i tehnologije igraju ključnu ulogu u definiranju granica naših osjetila i iskustva. Posebno su zanimljivi načini na koje umjetnici definiraju, dizajniraju i izrađuju kreativne modele, alate i scenarije kako bi istražili zapanjujuće događaje koji nastanjuju samu srž prirode”, dodaju.

Festival se realizira kroz međunarodnu izložbu, simpozij te performanse koji se do 18. listopada odvijaju u Pogonu Jedinstvo i Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Međunarodna izložba Touch Me Festivala uključuje 11 radova međunarodnih i hrvatskih umjetnika – to su, iz Hrvatske, umjetnici Filip Borelli, Iva Ćurić,  MOON aka Martina Zelenika i Ana Sladetić & Nika Jurlin;Martin Howse i Semiconductor iz Velike Britanije, te Alfonso Borragán (Španjolska), Ale de la Puente (Meksiko), Kerstin Ergenzinger (Njemačka), Yunchul Kim (Južna Koreja) i Vanessa Lorenzo (Španjolska/Čile).

Izložba je otvorena do 18. listopada, uz svakodnevna organizirana besplatna vodstva.

Komentiraj