Izložba “Klimt – Schiele – Kokoschka i žene” u bečkome Belvederu

Pixabay

Izložba “Klimt – Schiele – Kokoschka i žene”, koja obuhvaća oko 130 majstorskih umjetničkih djela trojice najvažnijih umjetnika bečke moderne – Gustava Klimta, Egona Schielea i Oskara Kokoschke i prikazuje njihov specifičan umjetnički izričaj u slikanju žena, otvara se u srijedu navečer u muzeju Donjem Belvederu u Beču.

“Izložba izabranih majstorskih umjetničkih djela trojice najvažnijih umjetnika bečke moderne – Gustava Klimta, Egona Schielea i Oskara Kokoschke istražuje i prikazuje sličnost i razlike u prikazu žene te daje nove uvide u odnose između spolova ranog 20. stoljeća”, rekla je na konferenciji za novinare u muzeju Donjem Belvederu njegova ravnateljica Agnes Arco-Husslein.

Izložba tematizira pitanje žene i njezinu emancipaciju, promjene u ponašanju prema ženama i oslobađanje žena iz stega patrijahalnog društva u kojem su imale glavnu zadaću brinuti se o obitelji, istaknula je Arco-Husslein. “Žena postaje jaka i samosvjesna u borbi za svoja prava u društvu. Ponosna sam na ovu posebnu i iznimnu izložbu jer eksponate nije bilo lako dobiti”, dodala je.

 

  • “Trojica umjetnika – Gustav Klimt (1862.-1918.), Egon Schiele (1890.-1918.) i Oskar Kokoschka (1886.-1980.) zajedno u jednom prostoru na iznimnoj izložbi – to se ne može ponoviti”, ocijenio je kustos izložbe i zamjenik ravnateljice muzeja Alfred Weidinger.

 

Najvažniji austrijski slikari s kraja 19. i početka 20. stoljeća, dodao je, žene su prikazivali iz ponešto drukčijih perspektiva koje su se unatoč svemu preklapale, a na izložbi će biti prikazane sličnosti i razlike između njihovih djela. Klimt, koji se nikad nije ženio i koji je često mijenjao žene, a sa životnom suputnicom, modnom dizajnericom Emilijom Floeggel imao je poseban odnos, u slikanju i portretiranju žena uranja u slavnu ornamentiku Jugendstila i secesije. Egon Schiele, koji je model i muzu Wally Neuzil ostavio zbog mlađe ljubavnice, bio je pod stalnom kritikom društva zbog izrazito ekspresionističkih prikaza erotičnosti žene, a Oskar Kokoschka bio je u stalnom sukobu sa sobom i svojom velikom ljubavi prema Almi Mahler za koju je izrađivao posebne darove poput oslikanih lepeza.

Izlošci su posuđeni iz sedamdesetak muzeja i privatnih zbirki Austrije i svih krajeva svijeta, od SAD-a do Japana, Argentine itd.

Izložbu, koja će biti otvorena do 28. veljače, večeras će otvoriti austrijski ministar kulture, umjetnosti i medija Josef Ostermayer.

Komentiraj