Izložba karikatura na temu meteorologije u Klovićevim dvorima

Screenshot/Streetview

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori od srijede se može razgledati tradicionalna, međunarodna izložba karikatura Zagreb 2018., na temu “Meteorologija”.

U organizaciji Hrvatskog društva karikaturista 23. izdanje te izložbe će do 10. lipnja predstaviti veliki broj autora iz cijeloga svijeta na temu koju je inicirao popularni televizijski meteorolog Zoran Vakula.

Ta inicijativa je vrlo brzo pretvorena u međunarodni projekt koji je pokazao da je meteorologija interesantna tema karikaturistima iz cijelog svijeta – za izložbu je pristiglo čak 788 radova 357 karikaturista iz 62 zemlje.

Najbrojniji su bili autori iz  Hrvatske (52), Turske (24), Srbije (22), Ukrajine (17), Kine (17), Rumunjske (14), Poljske (14).

Na izložbi u Klovićevim dvorima predstavlja se oko 90 najkvalitetnijih radova , a dio  radova će do 3. lipnja biti izložen u Francuskoj medijateci.

Ocjenjivački sud, Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, meteorolog Zoran Vakula, te karikaturisti Davor Trgovčević, Mojmir Mihatov i Nik Titanik već su odabrali najbolje radove.

Prvu nagradu osvojio je češki autor Lubomir Lichy, drugu kineski karikaturist Hou Xiaoqiang, a treću ruski Andrei Popov.

Posebna priznanja dobili su Saša Dimitrijević i Goran Ćeličanin iz Srbije, Luka Lagator iz Crne Gore, Damir Novak iz Hrvatske i Kfir Weizman iz Izraela.

Kao i svake godine, otvorenje te međunarodne izložbe iskorišteno je i za dodjelu nagrade Oskarika koju Hrvatsko društvo karikaturista dodjeljuje svom članu koji je u prethodnoj godini bio najuspješniji na međunarodnim festivalima karikature – u 2017. godini to je bio zadarski karikaturist Mojmir Mihatov.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]