Izložba i modna revija kravata u Mrkoplju najavile početak obilježavanja Svjetskog dana kravate

Unsplash/Rhii Photography

Izložba i modna revija starinskih kravata koje su nosili Mrkopaljci, poznate osobe i iseljenici, održana je u nedjelju u Mrkoplju, a nazočni su imali priliku vidjeti 200-tinjak kravata iz raznih povijesnih razdoblja, napravljenih od različitih materijala i boja.

Manifestacije su otkrile bogatu povijest i tradiciju nošenja te pokretne hrvatske, europske i svjetske baštine, a održane su u povodu završetka proslave 250. godišnjice Župe Mrkopalj te početka proslave Svjetskog dana kravate.

Načelnik općine Mrkopalj Josip Brozović tom je prilikom rekao kako je ovo velik dan za tu općinu.

“Nije kultura samo ono što stvaramo, kultura je i kako se ophodimo prema drugima. Današnji događaj je poklon mrkopaljskih žena općini i doprinos obilježavanju Svjetskog dana kravate”, istaknuo je Brozović.

Direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg čestitao je 250. godišnjicu Župe Mrkopalj.

“Zadnje dvije godine svjetla reflektora sve više su usmjerena na Gorski kotar, prepoznaju se blagodati ovog kraja i sve više do izražaja dolazi duh Gorana”, naglasio je Hrg.

U ime Academiae Cravaticae, Nikola Albaneže ustvrdio je da je kravata općeprihvaćeni simbol svečanosti u europskoj i svjetskoj kulturi.

“Izložba starinskih kravata poslužila je kao najava Dana kravate, 18. listopada. Dan kravate obilježava se već jedanaest godina nakon proglašenja toga spomendana u Hrvatskome saboru, i to ne samo po hrvatskim gradovima, nego je prihvaćen i u svijetu o čemu svjedoče kalendari koji pod tim datumom navode da se slavi svečanost kravate”, rekao je Albaneže.

Istaknuo je i da su se Academia Cravatica i njezina Kravat pukovnija rado odazvale pozivu na mrkopaljskoj svečanosti, te je uputio poziv svima da se za mjesec dana priključe proslavi Dana kravate.

Komentiraj