Izložba fotografija “Simfonija fontana” Gorana Vranića u “Mimari”

Goran Jakus/PIXSELL

Izložba fotografija Gorana Vranića “Simfonija fontana”, koja se otvara 27. listopada u Muzeju Mimara, predstavit će radove tog fotografa nastale tijekom proteklih nekoliko godina i dio je projekta kojemu je cilj dokumentirati i prezentirati kulturno-umjetničke vrijednosti javnoga prostora grada Zagreba, s naglaskom na medij žive vode i fontana kao dijela vizualnog identiteta glavnog grada.

“Zagrebački javni zdenci, fontane i vodoskoci pružili su Goranu Vraniću širok raspon tema, pa ciklus čine fotografije od onih dokumentarne vrijednosti u kojima fotograf iskazuje poštovanje prema umjetničkoj ljepoti i kulturno-povijesnoj važnosti pojedinih spomenika do lirskih interpretacija trenutka u životu grada i njegovih stanovnika i likovnih apstrahiranja svega što uokviruje komunalnu vodu i njezino svjetlo”, ustvrdila je u predgovoru Antonija Škrtić.

Po njezinim riječima, zagrebački zdenci, fontane i vodoskoci i priče o njima dio su identiteta grada Zagreba, a temeljna karakteristika Vranićevog fotografskog ciklusa razigrani je polivalentan pristup motivu.

Škrtić smatra kako je autorski opus Gorana Vranića snažno obilježen njegovim profesionalnim radom fotografa specijaliziranog za snimanje predmeta pokretne i nepokretne materijalne kulturne baštine i suvremene likovne umjetnosti. “U neprestanome pokretu on krstari Hrvatskom pronalazeći ljepotu u raznolikim tragovima ljudske prisutnosti u prostoru i vremenu. Ta ga dinamika motivira u autorskom djelovanju koje, kao i njegov cjelokupan profesionalni rad, obilježava nenametljiva strpljivost i ustrajnost pristupa objektu i temi snimanja te odmjerena izražajnost ostvarenih ciklusa koji kroz svoju umjetničku vrijednost potvrđuje kulturno-povijesnu vrijednost i dokumentira suvremeno značenje odabranih motiva”, ocijenila je.

 

  • Izložba će podsjetiti na neke od najljepših primjeraka fontana u Zagrebu, a možda i otkriti na neke nove. Vranić je snimio, među ostalim, Zdenac života Ivana Meštrovića, Manduševac na Trgu bana Jelačića, Dvije fontane Mihajla Kranjca na Trgu hrvatskih velikana, Fontane Stjepana Planića ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika, najstariju zagrebačku fontanu Bogorodica s četiri anđela Antona Dominika Fernkorna i Hermanna Bollea iz 1882. ispred Katedrale.

 

Bit će tu i fotografije Fontane – ribnjaka u dvorištu Opatičke 10, fontane Simeona Roksandića, Viktora Kovačića i Huge Ehrlicha na Jezuitskom trgu, Ribar sa zmijom/Borba, fontane na Zrinjevcu i Trgu kralja Tomislava, fontane Dječak Antuna Augustinčića na Svačićevu trgu pa sve do Novih fontana, koje su postavljene kao dobrodošlica posjetiteljima pri ulazu u grad.

Goran Vranić (1964., Zagreba) završio je Školu primijenjene umjetnosti u rodnom gradu, Odsjek fotografije.  Kao voditelj fotografskog ateljea od 1987. do 1996. je radio u Muzeju za umjetnost i obrt. Njegove fotografije objavljene su u brojnim kataloškim i monografskim izdanjima niza muzeja i galerija, od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Muzeja Mimara, Moderne galerije , Muzeja suvremene umjetnosti do Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Galerije Klovićevi dvori. Vranić je član ULUPUH-a i Fotokluba Zagreb, a uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno radi i primijenjenu fotografiju.

Njegova izložba u Muzeju Mimara bit će otvorena do 31. listopada, a ulaz je besplatan.

Komentiraj