Pixabay

Izložba fotografija “Ovo nije moj svijet” u Klovićevim dvorima

Izložba “Ovo nije moj svijet”, s radovima desetak istaknutih domaćih fotografa, u koncepciji Ane Opalić i Sandre Križić Roban, a u organizaciji Hrvatskog fotosaveza i Ureda za fotografiju otvara se u subotu se u Galeriji Klovićevi dvori.

Ured za fotografiju prošle je godine postavio izložbu “Fotograf u javnom prostoru” u Galeriji Greta u Zagrebu, a s fotografskim projektima nastavlja na izložbi “Ovo nije moj svijet”. Postav te izložbe koncipiran je u suradnji s Hrvatskim fotosavezom, u sklopu njihovih godišnjih izložbi fotografije, koje se održavaju već 21 godinu za redom.

Radove će izložiti Boris Cvjetanović, Petar Dabac, Sandro Đukić, Marko Ercegović, Đorđe Jandrić, Josip Klarica, Hana Miletić, Jasenko Rasol, Frane Rogić, Davor Sanvincenti, Žarko Vijatović, Ivona Vlašić, Mirjana Vodopija.

Autori pozvani da sudjeluju na izložbi trebali su odgovoriti u kojoj mjeri i na koji način ovo jest ili nije njihov svijet. “Rezultat su osobne priče koje će možda na prvi pogled djelovati utišano, kao da umjetnici iz pozadine komentiraju svijet koristeći medij fotografije kao vrstu posrednika. Posrednika između svijeta koji i jest i nije njihov/naš, koji je moguće prikazati i kritizirati estetikom”, napominje se u najavi izložbe.

“Ne postoji jedan pogled na svijet, iz mnoštva njih ne nastaje zajednička slika, tek putokaz u kom smjeru je moguće gledati. Unutar kadrova potencijalni je materijal spreman za čitanje i interpretiranje onog dijela svijeta koji će gledatelji ‘prisvojiti’, a diskurs koji nastaje u interakcijama umjetnik – medij – subjekt – promatrač nikada nije neutralan”, dodaje se.

 

  • Naziv izložbe odnosi se na istoimeni rad Željka Jermana iz 1976., koji je odabrao fotokemijski proces u mediju fotografije, oduzevši joj njezinu bit da bilježi i kemikalijama na papiru ispisao “Ovo nije moj svijet”.

 

Za vrijeme izložbe, koja će biti otvorena do 4. listopada, održat će se nekoliko razgovora s umjetnicima i javnih vodstava.

Udruga Ured za fotografiju osnovana je 2011. s ciljem istraživanja, kritičke obrade i promocije suvremene fotografije u Hrvatskoj, a osim fotografijom u fokusu su joj film, dizajn i vizualne komunikacije, suvremena umjetnost i teorija umjetnosti.

Ove godine krenula je i s organizacijom izložbi, a priprema i nakladničku djelatnost koja će se sastojati od fotografskih knjiga vezanih uz izložbenu aktivnost, niza teorijskih i kritičkih prikaza suvremene fotografije te opsežnijih fotomonografija.

Na web portalu Suvremena hrvatska fotografija predstavlja se recentna umjetnička fotografija, objavljuju razgovori s autorima i njihovi tekstovi. Osim vizualnog materijala, na portalu su dostupni i dokumenti i tekstovi o pojedinim autorima i razdobljima.

Komentiraj