Izložba fotografija Jelene Blagović posvećena temi majčinstva

HINA/ Jelena Blagović

Izložba “Nove samoće” Jelene Blagović, posvećena temi majčinstva, otvara se 6. rujna u zagrebačkoj Galeriji Forum, kao dio službenog programa 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, koji se ove godine bavi pitanjem ženske perspektive.

Autorica se na izložbi predstavlja serijom od 12 fotografskih radova koji kroz arhetipski prizor majke s djetetom propituju temu majčinstva, pružajući intimni pogled na strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorica i njezine bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu, najavljeno je iz Galerije Forum.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Ive Prosoli, radovi iz nove serije Jelene Blagović, ne predstavljaju uistinu niz pojedinačnih portreta različitih žena u njihovim roditeljskim situacijama, jer da je tome tako, oni bi izgledali posve drugačije, već su najpoštenijem smislu portreti stanja i očekivanja (buduće) majke, u potpunosti van društvenog konstrukta, sasvim intimni i stvarni

“Isprint fotografija na šperploče ne samo da dodatno priziva stare majstore zbog sfumatoznog dojma, on pojačava značenjski autoričinu namjeru. Kroz otisak fotografije drvo se probija sa svim svojim nepravilnostima, godovima, greškama nastalim pri obradi ploče; svi ti elementi se zajedno s fotografijom spajaju u jednu sliku: nesavršenu i lijepu.”, ustvrdila je u predgovoru izložbe.
Prosoli potpisuje i likovni postav izložbe, uz Filipa Beusana.

Jelena Blagović (1983., Zagreb) završila je studij fotografije u Padovi, a školovanje nastavila na Sveučilištu Westminster u Engleskoj, gdje nakon završenog preddiplomskog i diplomskog studija umjetničke fotografije i teorije fotografije stječe diplomu magistra umjetnosti.

Zaposlena je u zvanju docentice na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Katedri za fotografiju Odsjeka snimanja, voditeljica je ADU Galerije f8 i stalni sudski tumač za fotografiju i intelektualno vlasništvo.

Izlagala je na 15 samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu, a za svoj rad je više šuta nagrađivana.

Njezina izložba u Galeriji Forum će biti otvorena do 16. rujna, a ulaz je slobodan.

Komentiraj