“Extra muros” u Galeriji Vladimira Horvata

Izložba fotografija “Extra muros” Dražena Tirića, na kojoj će se taj bjelovarski fotograf predstaviti s dvadeset crno-bijelih radova velikog formata, otvara se u petak, 17. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata.

“Naziv izložbe, Extra muros (Izvan zidina, izvan grada) reflektira potrebu autora za disbalansom vlastite statičnosti, fotografija postaje metafora putovanja općenito, rušenje granica samog sebe i svoje okoline, napuštanje vlastitih zidina poznatog okruženja, transfer u mjesta na različitim stranama svijeta”, ističe se u najavi izložbe.

“To je spremnost da se privremeno utiša vlastito Ja i pokuša približiti nekom novom shvaćanju, a autor to postiže slaganjem vizualnih priča, koristeći realnost gradskih krajolika i ženske snage ličnosti kao apologije individualne ekscentričnosti modernog života”, dodaje se.

Njegove su fotografije podcrtane urbano-erotskim karakterom, snimljene su u različitim gradovima i državama, a autor kao okvir izričaja upotrebljava neutralnost dokumentarne fotografije, a pritom inkorporira subjektivni, umjetnički pristup istražujući finu liniju koja razdvaja dokumentarno od umjetničkog.

“Tako ista fotografija kombinira ‘snapshot’ ugođaj te metaforičku i konceptualnu naraciju pri čemu se promatrač suočava s činjenicom da je granica između subjektivne interpretacije i objektivne prezentacije poprilično zamagljena”, napominje se u najavi.

 

  • U središtu zbivanja su snažne, samosvojne žene snimljene u maniri modne, portretne i akt fotografije, uvijek na različitim lokacijama.

 

To je Tirićeva druga samostalna izložba. Izlaganjem je započeo 2012. i dosad je sudjelovao na više skupnih izložbi, među ostalim, u Londonu, Budimpešti i Helsinkiju.

Izložba ostaje otvorena do 27. kolovoza.

Komentiraj