Izložba fotografija Danila Balabana u Galeriji Kranjčar: Prvo ozbiljnije predstavljanje iskusnog autora

Izložba “Fotografije 2000. – 2020.” Danila Balabana, autora iza kojega je četrdeset godina fotografskog rada, otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, gdje će predstaviti tri ciklusa fotografija s motivima prirode.

Prvi ciklus sastoji se od crno-bijelih fotografija nastalih od 2000. do 2005. u Istri, drugi su sjevernomorski pejsaži snimljeni 2013. i 2104. u Danskoj, a treći recentne fotografije s ljudskim intervencijama u prirodu, snimljene u Novigradu i Poreču.

Prvo ozbiljnije predstavljanje

Kako se ističe u najavi, Balaban, aktivan u mediju fotografije od 1982., likovnoj publici manje je poznat jer do sada nije izlagao, tako da je ova izložba prvo ozbiljno predstavljanje njegovog autorskog opusa.

“Bez obzira ne neizlaganje, Danilo fotografiju poznaje u dušu jer mu je niz godina služila kao zanatsko sredstvo, kao alat kojim zarađuje za život, dok je umjetničke izlete držao isključivo za sebe”, napominje Mladen Lučić u tekstu o izložbi.

Snimao je umjetnička djela i arhitekturu za kataloge i stručne publikacije, te se intenzivno bavio industrijskom i reklamnom, nešto manje i modnom fotografijom.

Fotografije koje istinski raduju

Po Lučićevim riječima, nakon što se preselio iz Zagreba u Istru Balaban počinje snimati i izrađivati fotografije koje ga istinski raduju i koje u potpunosti nose njegov autorski biljeg.
Najprije je izabrao medij klasične crno-bijele fotografije s motivima iz svog novog načina života; agave, seoska gospodarstva, šume, redovi maslina, kojima će “naizgled banalnu temu pretvoriti u fotografiju višeznačne refleksije što proizlazi iz njegove prikrivene emotivnosti, koju ni u kojem slučaju ne želi nametati, već je ostavlja da bude prepoznatom.

Fotografiji u boji vratio se prije nekoliko godina, no ostaje priroda kao osnovni. Snima atmosferične pejzaže, “gotovo metafizičke prikaze što u suodnosu sromantičarskim svjetlom čini da njegove kompozicije imponiraju svojom izvornošću, lirskim ugođajem te predstavljaju odraz stvaralačkog eksperimenta koji traje i ostaje otvorenim za nova autorova istraživanja”

Balabanova izložba može se razgledati do 12. rujna.

Komentiraj