Izložba Festival likovnih umjetnosti – ‘FLUinFLUence’ u Kulturnom centru Travno

U srijedu se u Kulturnom centru Travno otvorila izložba Festival likovnih umjetnosti – FLUinFLUence.

Na izložbi se predstavljaju umjetnici različitih generacija i različitih poetika: Mirna Bandov, Jagor Bućan, Jovica Drobnjak, Ivan Fijolić, Iris Jambrek, Vitold Košir, Sibel Latin, John Miličić, Slavka Pavić, Josip Tirić i Josip Vaništa.

U četvrtak u 19 sati o fenomenu ‘NFT, metaverse i budućnost interneta’ kao spoju umjetnosti i tehnologije govorit će Aleksandar Gavrilović.

Izložba je otvorena do 4. svibnja 2022.

“Mamutica je baš simpatično ime za zgradu. Priziva asocijaciju na tu golemu životinju koja se sporo i uporno probija hladnim prostranstvima pretpovijesti. Nije neobično da paleontolozi ponekada pronađu zaleđenog mamuta u slojevima vječnog leda. Metaforički, Festival likovnih umjetnosti koji se održava u Travnom, u organizaciji Kulturnog centra, baš pokraj zagrebačke Mamutice, odmrzava i oživljava tu golemu beštiju, oslobađajući njezine snage.

Godine 2021. Festival je angažirao arhitektonsku infrastrukturu platoa Mamutice instalacijom Hanibala Salvara, postavljenom 7. prosinca, kojom se geometrijskim oblicima odala počast sedamdesetogodišnjici grupe EXAT-51. Ove godine, Festival će na istom mjestu ugostiti akustični performans Mamutica odzvanja u izvedbi umjetnika Vlada Brateanua, Tina Dožića i Svena Sorića.

Na izložbi Festivala pokazani su radovi u odabiru slikara Luke Kuševića. Riječ je o presjeku različitih generacija, izraza i stilova. Tu su fotografije s Hipodroma Slavke Pavić, doajenke naše fotografije. Raspored konjanika i šetača na horizontu, gdje se spajaju bjeline zimskog neba i bjeline tla prekrivena snijegom, od svega uhvaćenoga na fotografiji stvara gotovo apstraktne vizualne elemente, a njihov ritam čini glavnim motivom slike. Ostvarenje još jednog klasika hrvatske umjetnosti prisutno je na ovoj izložbi, a to je pastel Josipa Vanište. Suptilna igra ploha, odnosno crnog pastela i bijele podloge papira, djeluje kao prodor svjetla ili, ako učitamo neko značenje slici, kao ekspresivna vizija ljudskoga života koju sugerira silueta čovjeka”, navodi Feđa Gavriloović u najavi izložbe.

Komentiraj