Izložba “Edo Murtić – grafike” otvorena u Puli

Patrik Macek/PIXSELL

Izložba “Edo Murtić – grafike” svečano je otvorena u petak navečer u pulskoj Gradskoj galeriji u sklopu programa obilježavanja dana grada Pule i 71. obljetnice oslobođenja grada.

Ustvrdivši kako je Edo Murtić jedan od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih slikara koji u vrlo značajnim zbirkama u svijetu ima izložena svoja djela, voditelj Zbrike umjetnina grada Pule Eros Čakić naglasio je kako su u galeiji izložene grafike iz posljednje faze ovog umjetnika, tzv. nove apstrakcije.

“Murtić je bio jedan od promotora suvremene i moderne likovne misli u cijeloj Europi, pa i jedne slobodne misli po svojem antifašističkom opredjeljenju gdje je pokazao kako slikati slobodu”, ustvrdio je Čakić dok se na otvaranju izložbe okupljenima obratio i sin Ede Murtića, Ranko Murtić, koji je Gradskoj galeriji poklonio jednu grafiku svog oca kazavši da je ovo jedan ikonički ciklus te kako mu je drago da je ovako postavljen.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je izložba otvorena u povodu Dana grada Pule, dana oslobođenja u ovom antifašističkom gradu i napomenuo da se uvijek povodom Dana grada trude dovesti jednu ovakvu izložbu.

Edo Murtić je tijekom bogate umjetničke karijere ostvario 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima a njegova su djela prisutna u brojnim privatnim i javnim kolekcijama diljem svijeta. Izložba će se moći razgledati do 31. srpnja.

Komentiraj