IZLOŽBA DINA GEROMELLE: Autentični ruralni život Vijetnama

Izložba fotografija novinara Nacionala Dina Geromelle u Kopru do 25. ožujka

Izložba fotografija „Sabaidee“, novinara Nacionala Dina Giromelle, bit će otvorena u baroknoj palači Gravisi-Buttorai u Kopru do 25. ožujka, a fotografije su nastale tijekom njegova putovanja kroz ruralne dijelove Vijetnama i Laosa. Riječ „sabaidee“ na tajlandskom znači osjećati se dobro, biti dobro. Kako je rekao Geromella, veći dio fotografija je iz pokrajine Ha Giang, gdje Vijetnam graniči s Kinom i gdje živi niz autohtonih manjina, a najpoznatija je ona H’Mong.

“Tu sam pokrajinu prešao motociklom i imao priliku doživjeti i obilježiti autentični život ruralnog Vijetnama daleko od turističkih ruti. Radi se većinom o nomadskim ruralnim populacijama koje u polja idu odjevena tako sređeno da izgleda da su na modnoj pisti, a maloljetna djeca koja rade u poljoprivredi izgledaju sretno. Ostale fotografije su iz zabačenih zona u Laosu, što diljem rijeke Mekong, a što u selima do kojih se dolazi za dan-dva hoda kroz šume, u kojima još uvijek ima neeksplodiranih mina iz Vijetnamskog rata. U Laosu sam sreo uglavnom siromašnu, nesretnu i prestrašenu djecu. Tijekom putovanja pronašao sam niz situacija, posebno djece koja rade u poljima, koje su me zaintrigirale pa sam ih odlučio fotografirati.”

Na izložbi će biti 30 fotografija veličine 60×40 cm, tiskanih na poliranom aluminiju. Fotografije je u više navrata pokušao izložiti u Hrvatskoj, ali se to još nije dogodilo. Prva osoba kojoj je pokazao te fotografije je dogradonačelnik Kopra Mario Steffé koji je i organizirao ovu izložbu, uz potporu slovenskog ministarstva kulture.

Komentiraj