Izložba Dajane Durić u Galeriji Događanja

http://www.knap.hr

Pozivamo vas na otvorenje izložbe ‘Boravište Praznine’ umjetnice Dajane Durić u petak (01.09.) u Galeriji Događanja (19 sati).

Prostorna instalacija Dajane Durić pod nazivom ‘Boravište praznine’ sastoji se od platna na koja su nalijepljene pune i prazne vrećice čaja. Na podu se nalaze velike količine čaja koje zajedno s vrećicama čaja pružaju sinestezijski i kontemplativan ugođaj. Instalacija nije fiksna već se broj i raspored platna prilagođavaju prostoru i njegovoj veličini.

Tako je u Ljubljani, u Galeriji Alkatraz gdje je prikazan prvi put, rad bio sastavljen od 72 platna, dok će u Galeriji Događanja biti sastavljen od 54 platna koja će imati i drukčiji raspored. Kreiranjem instalacije u odnosu na prostor, umjetnica želi u posjetiteljima izazvati različite emocije i stanja.

Referenca ovog rada je japanska filozofija/estetika wabi sabi koja preferira skromnost, trošnost i pročišćenost forme, naglašavajući i tražeći ljepotu u dotrajalosti i manifestacijama prolaznosti koju vrijeme ostavlja na materijalima. Wabi sabi usko je povezan s ritualom ispijanja čaja te njezinom kontemplativnom, visoko stiliziranom i pročišćavajućom funkcijom.

Za razliku od zapadnjačkog poimanja osjetila, koja stavljamo u hijerarhijski odnos s razumom, Istok ne degradira osjetila. Dapače, budisti smatraju da je um također osjet naglašavajući na taj način njegovu varljivost i promjenjivost. Nadalje, Zapad preferira osjet vida te na njemu zasniva okulocentrizam i njegove brojne implikacije poput primjerice osvajanja subjekta i objekta koji definira zapadnjačku distanciranost između uma i okoline. Istok naprotiv ne hijerarhizira osjetila već potiče njihovu istovremenost, sinestetički učinak, puninu doživljaja svijeta i njegove nepretenciozne ljepote koje pronalazi u nesavršenostima. Protok vremena koji ostavlja tragove na materijalima, nesavršenost izrade ili greške ljudske ruke, sve su to parametri ljepote duboko ukorijenjeni u filozofiju/estetiku wabi sabija i budizma.

Instalacijom Boravište praznine Dajana Durić rado ulazi u svijet osjetila integrirajući taktilno, olfaktivno i vizualno u potpuni doživljaj rada. Također, estetika praznine koju afirmira daleko je više od negativnog predznaka odsustva. Bjelina instalacije naglašava dojam praznine, pri čemu umjetnica naglašava važnost vizualne i duhovne estetike prostora.

Također, rad ima i jaku osobnu simboliku, budući da njime umjetnica oživljava uspomene na oca. Praznina je shvaćena kao potencijal, odraz prolaznosti i stalne promjene koja, za razliku od Zapada koji ljepotu postavlja na pijedestal nedostižne savršenosti i nepromjenjivosti forme, na Istoku konotira ljepotu, pročišćenje, smiraj i kontemplaciju. Prazninu tako promatrač upotpunjuje vlastitim prisustvom u radu.

Josipa Bubaš

BIOGRAFIJA

Dajana Durić rođena je 1986. godine u Gradu Rijeci. Završila je preddiplomski studij Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te slikarstvo i eksperimentalnu tkaninu na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi (integrirani preddiplomski i diplomski studij), gdje je 2012. godine magistrirala s rektorovim priznanjem. Članica je HDLU-a Rijeka. Od svibnja 2015. godine radi kao vanjska suradnica, asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Katedra za crtanje.

ODABRANE IZLOŽBE

Samostalne

2017. Boravište praznine, Galerija Alkatraz, Ljubljana

2014. Unknown Nature, Crkvica sv. Stjepana, Labin

2012. Bez naziva, Galerija Bardzo Biała, Varšava

Skupne

2017. Že(d)ne u atelijeru, Galerija Juraj Klović, Rijeka

2015. Artum – 4. umaški umjetnički salon, Muzej grada Umaga, Umag

2015. Artefatto 10_Friends in Art, Gradska galerija Labin, Labin

2015. Artefatto 10_Friends in Art, Sala Giubileo, Trst

2013. VII. međunarodni bijenale slikarstva i unikatne tkanine, Muzej grada Gdynie, Gdynia

2012. Coming OuT – najbolji diplomski radovi Akademije likovnih umjetnosti u Varšavi, Sinfonia Varsovia, Varšava

2012. izložba finalista Siemens umjetničke nagrade, Galerija Salon Akademije, Varšava

2011. Centar za Suvremenu umjetnost Ujazdowski Castle, ciklus događanja Laboratorium Live, Varšava

Rezidencije i umjetnički festivali

2015. 8. ARS Kozara – Umjetnički laboratorij u prirodi, Nacionalni park Kozara, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina

2015. Festival ArtiKA, Karlovac

2011. Interdisciplinarni festival umjetnosti “Miasto Gwiazd”, Centar za umjetnost Performer, Żyrardów

Nagrade i priznanja

2013. Počasno priznanje žirija u kategoriji unikatne tkanine, VII. međunarodni bijenale slikarstva i unikatne tkanine, Gdynia

2012. Nagrada Józefa Szajne pod pokroviteljstvom Fonda za poticanje stvaralaštva – Stowarzyszenie Autorów ZAiKS (Poland Society of Authors ZAiKS)

2012. Finalistica Siemensove umjetničke nagrade, Varšava

2012. Počasno rektorovo priznanje za diplomski rad, Akademija likovnih umjetnosti, Varšava

Radno vrijeme Galerije Događanja:

Radnim danom – 10-21h

Subotom – 10-14h

Izložba je otvorena do 22. rujna.

Program Galerije Događanja podržavaju Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport.

Centar kulture na Peščenici – Knap
Ivanićgradska 41a
Tel: 23 03 122, 2319 419
Fax: 2317 354
[email protected]
www.knap.hr

Komentiraj