Izložba crteža Mirana Kurspahića u galeriji Greta

Zagrebački redatelj i glumac Miran Kurspahić u zagrebačkoj galeriji Greta nakon pet godina  ponovno priprema izložbu crteža, koja će se  pod nazivom “&TD. Šeširdžija” otvoriti u subotu,  8. lipnja.

Kako je najavljeno, taj ciklus crteža nastaje kao svojevrsno zaključenje jedne životne etape, jedne ere nekoć značajnog teatra &TD. i Miranovih 12 godina kreativno provedenih pod njegovim okriljem.

Podsjeća se kako je još od ranih početaka šezdesetih Teatar &TD bio prostor okupljanja ponajboljih kazališnih umjetnika i autora te ljubitelja teatra, kao i sjecište ideja, gdje su se mogle raditi i pogledati najrelevantnije i najprogresivnije predstave tog doba.

Nakon podužeg zatišja, isti takav značaj, ista takva energija i podjednako bitna uloga za nezavisnu scenu, zbila se u periodu “Kulture promjene” sredinom 2000-ih kada je Kurspahić ondje postavio jedanaest predstava, u periodu od 2007. do 2018.

Šeširdžiju i logotip, prepoznatljiv vizualni identitet tog zagrebačkog kazališta osmislio je jedan od najpoznatijih domaćih dizajnera Mihajlo Arsovski, Kurspahićev ciklus, rađen kao reinterpretacija logotipa Arsovskog, stavlja Šeširdžiju kao glavnog protagonistu svojih tamošnjih predstava, po principu slobodnih asocijacija vezanih uz sam proces rada, momente iz predstave, popratne materijale ili plakate.

Svaki crtež u olovci obilježen je i izvjesnom bojom, također izvedenom s bojicom te istom tehnikom, dok je 12., posljednji crtež, posvećen samom kazalištu i liku šeširdžije.

Autor kaže kako se tim radovima želi proslaviti puno truda, rada, istraživanja, snalaženja, ali prvenstveno veselja i kreativnosti koji su se ondje događali.

“To je jedan buljuk različitih emocija koje su u rasponu od tuge, nostalgije, preko bijesa, prkosa, ponosa, ali svakako sreće i radosti. Jer stvaranje je neumitna sreća, napraviti nešto iz ničeg je možda i najveća vrijednost koju kao vrsta posjedujemo i taj aspekt ostvarenog nam nikada i nikako nitko ne može oduzeti”, ustvrdio je.

Kaže kako je kazalište ionako, kao u drevnim mitovima, proces kontinuiranog ciklusa rađanja i umiranja, gdje živi samo onoliko koliko predstava traje, a potom živi samo u sjećanjima sudionika i publike. “Ovo je moj hommage tim sjećanjima. Jedna točka na i, kako bi se uspješno krenulo dalje u neke nove pobjede”, dodao je.

Na otvorenju izložbe Kurspahić će održati i mali performans.

Komentiraj