Izložba austrijskog umjetnika Arika Brauera kao najava Festivala tolerancije

Sinoć je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt svečano otvorena izložba ilustracija ‘Iz generacije u generaciju/Nova Hagada’, austrijskog umjetnika Arika Brauera.

Svečanosti su nazočili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff, direktorica Austrijskog kulturnog foruma, Susanne Ranetzky, direktorica Židovskog muzeja u Beču, Danielle Spera, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, predstavnici ministarstava i brojni drugi visoki uzvanici.

Arik Brauer svestrani je umjetnik koji se bavi crtanjem, plesanjem, pjevanjem i scenografijom. Njegova djela odišu surrealizmom, a 1982. godine imao je i prvu samostalnu izložbu u SAD-u. Također je dizajnirao arhitektonske projekte u Austriji i Izraelu, a pročelja i interijere njegovih zgrada karakteriziraju fantastični mozaici, freske i oslikane pločice. Izložba u Zagrebu prikazuje njegovo viđenje prekrasno ilustrirane knjige Hagade šel Pesah, iz koje se čitaju priče o oslobođenju Židova od ropstva i izlasku iz Egipta u vrijeme proljetnog blagdana Pesaha.

Ova izložba najbolja je uvertira u događanja zagrebačkog 11. Festivala tolerancije (od 8. do 14. travnja) čiji je predsjednik Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oscara i preživjeli zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz. Impresioniran i nadahnut Brauerovim ilustracijama kazao je kako ga one svojim živopisnim bojama podsjećaju na hrvatske naivce.

“Za mene je Pesah blagdan ljubavi. Nikada neću zaboraviti događaj u Krakowu kada smo snimali Schindlerovu listu. Na Seder večeri kojom započinje ovaj blagdan nenadano su se pojavili njemački glumci koji su glumili SS-ovce u filmu. Steven Spielberg ih je pozvao da i oni uđu. Prišli su glumicama iz Izraela i s njima se družili i plesali do jutra. Na toj večeri simbolično se dogodilo pomirenje i ljubav. Ja sam oprostio Nijemcima i mislim da nisu svi krivi. Za događaje u Drugom svjetskom ratu isključivo su krivi nacisti i fašisti. Zbog toga na našem Festivalu tolerancije prikazujemo filmove o nacistima i fašistima, u želji da se to zlo više nikada ne ponovi”, kazao je Branko Lustig te zahvalio Nataši Popović, direktorici Festivala tolerancije koja je, kako je rekao naš oskarovac, “najzaslužnija za njegovo održavanje”.

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, na izložbi je najavio izgradnju spomenika žrtvama holokausta u Branimirovoj ulici na zagrebačkom željezničkom kolodvoru i Muzej tolerancije u Radničkoj cesti na mjestu stare uljare.

“Čuvanje identiteta i tradicije postaje snažan poticaj u borbi protiv mržnje i predrasuda. Ovdje sam jer vjerujem da će doista život i pravednost okončati sva djela mržnje i da će nas svjetlost izložbe Arika Brauera podsjećati da ima smisla sve dobro što radimo za čovječanstvo”, rekao je gradonačelnik Zagreba.

Organizator izložbe je Festival tolerancije – Jff Zagreb u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom za umjetnost i obrt. Izložba će biti otvorena do 16. travnja, a u Zagrebu je na posudbi od Židovskog muzeja u Beču. Njegova direktorica Danielle Spera kazala je kako upravo idućeg ponedjeljka započinje židovski blagdan Pesah.

“Početak Pesaha se obilježava Seder večerom na kojoj se čita Hagada. Na toj večeri postavimo si pitanje zašto je ona posebna, a odgovor je zbog toga što smo slobodni i nismo više robovi. Na kraju Seder večeri imamo i uzrečicu ‘Dogodine u Jeruzalemu’, a Jeruzalem simbolično obilježava slobodu. Sloboda je dar svima nama i trebamo je slaviti svaki dan“, istaknula je Danielle Spera.

Ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije (8-14. travnja) u Grad Zagreb donosi više od 60 filmova, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i čak osam diskusija o društveno angažiranim temama.

Cilj festivala je očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i promicanje ljudskih prava i sloboda, tolerancije i prihvaćanja različitosti.

Komentiraj