Izlazne ankete naišle na odobravanje u SDP-ovu stožeru

Sanjin Strukic/PIXSELL

Izlazne ankete koje su televizije objavile nakon zatvaranja birališta u nedjelju naišle su na pozitivne reakcije SDP-ovih čelnika u izbornom stožeru stranke u zagrebačkoj Tvornici kulture.

“Nisam iznenađen, očekivao sam dobar rezultat, a ovo je dobar rezultat”, rekao je potpredsjednik SDP-a Gordan Maras, koji očekuje da će SDP imati oko 60 mandata u Saboru te da će biti u “puno boljoj poziciji od HDZ-a i biti izborni pobjednici”.

“Oni koji su u HDZ-u govorili da će imati 20 mandata razlike sada vide da su bili u krivu. Ovo će biti duga večer”, rekao je Maras zahvalivši svima koji su izišli na parlamentarne izbore.

Zamoljen da komentira izvrsne rezultate koje MOST-u daju izlazne ankete, Maras je kazao kako je jaka treća opcija konstanta nekoliko prethodnih izbora. “Hrvatski građani žele određene stvari koje su oni najavljivali i to treba osluškivati. Mi smo, naravno, otvoreni za suradnju”, poručio je.

Rezultati izbornih anketa nisu iznenadili niti čana Predsjedništva SDP-a Arsena Bauka.

“U osnovi me nisu iznenadili rezultati izlaznih anketa, svi su očekivali tijesnu utakmicu, neki su očekivali da ćemo u 10 izbornih jedinica imati manje od HDZ-a, po ovim anketama to se nije ostvarilo, ali pustimo da vidimo rezultate”, kazao je.

Bauk vjeruje u preciznost izlaznih anketa. “Moguća je statistička pogreška, izlazne ankete su na predsjedničkima išle čak malo na našu štetu”, kaže Bauk, a na opasku da su im 2007. išle u korist odgovorio je – “od onda su se, očito, malo usavršile”.

Ni Bauka uspjeh MOST-a ne iznenađuje. “Svi trendovi su upućivali da se birači okreću toj trećoj opciji, kao što je to bilo i na predsjedničkim izborima, a onoga trena kad pređu 10 posto oni u našem izbornom sustavu imaju jako malo izgubljenih glasova, tako da je ovo pretvoreno u 18 mandata u ovom trenutku više-manje očekivano”, tumači Bauk.

Komentiraj