Izlazak Britanije iz EU-a ugrozio bi gospodarstvo i radna mjesta

EPA/ANDY RAIN

Čelnici trećine najvećih britanskih kompanija upozorili su u utorak u zajedničkom pismu upućenom tamošnjim medijima da bi izlazak Britanije iz Europske unije ugrozio britansko gospodarstvo i radna mjesta.

U zajedničkom pismu upućenom britanskom listu Times, čelnici velikih britanskih poslodavaca, uključujući telekom grupu BT, maloprodajne lance Marks&Spencer i Asdu te naftnog diva BP, upozorili su da je pristup jedinstvenom tržištu EU-a kompanijama omogućio da rastu i otvaraju radna mjesta.

“Kompanijama treba neograničen pristup europskom tržištu od 500 milijuna stanovnika kako bi nastavile rasti, ulagati i stvarati radna mjesta”, stoji u pismu koje je potpisalo gotovo 200 poslovnih čelnika.

“Mišljenja smo da bi izlazak iz EU-a naštetio ulaganjima, ugrozio radna mjesta i doveo gospodarstvo u opasnost. Britanija će biti snažnija, sigurnija i bolje će joj ići ostane li članica EU-a”, navodi se dalje u pismu, među čijim su potpisnicima izvršni direktori ili predsjednici 36 kompanija iz sastava londonskog Ftse indeksa dionica 100 najvećih kompanija. Pa ipak, mnogo velikih kompanija nije ga potpisalo, jer žele ostati neutralne po tom vrlo značajnom pitanju, o kojem se žustro raspravlja.

Pismo koje je potpisalo 36 čelnika kompanija, sastavnica indeksa Ftse 100, vjerojatno će se iskoristiti premijer David Cameron, koji se svim silama trsi ne bi li uvjerio Britance da na referendumu zakazanom za 23. lipnja podrže ostanak Britanije u 28-članom EU.

U ponedjeljak je britanska funta zabilježila najveći dnevni gubitak u posljednjih gotovo šest godina zbog zabrinutosti da bi Britanci mogli glasati za izlazak iz EU-a nakon što je utjecajni londonski gradonačelnik Boris Johnson kazao da će se zalagati za izlazak Britanije iz članstva, podsjeća Reuters.

Komentiraj