“Izlaz – Zapad” Mohsina Hamida u novoj VBZ-ovoj biblioteci “Na margini”

Nakladnik VBZ pokrenuo je novu biblioteku “Na margini” tematski fokusiranu na manjinske i marginalizirane skupine u društvu, u sklopu koje je na hrvatskom objavljen roman “Izlaz – Zapad” nagrađivanog britansko-pakistanskog pisca Mohsina Hamida, najavljen kao nezaboravna svevremenska priča o ljubavi, odanosti i hrabrosti.

Kako se ističe u najavi, biblioteka “Na margini” jedinstveni je trogodišnji projekt stvoren kako bi odražavao kulturnu raznolikost Europe u Hrvatskoj i istodobno promovirao hrvatsku književnost na engleskom i njemačkom jeziku.

Cilj je biblioteke podizanje svijesti o problemima s kojima se suočavaju manjinske društvene skupine, te ih učiniti vidljivijima i prihvaćenijima u hrvatskome društvu.

Tijekom prve godine projekta V.B.Z. će objaviti deset književnih djela različitih književnih vrsta i žanrova koja govore o različitim imigrantskim iskustvima. Tema druge godine projekta bit će ženski glasovi, a treće godine manjinski izvještaj – glasovi seksualnih, dobnih i religioznih manjina i ljudi s invaliditetom.

Glasove drugih i drugačijih u hrvatskoj prijevodnoj književnosti kao prvi roman biblioteke “Na margini” predstavlja “Izlaz – Zapad” Mohsina Hamida, četvrti roman hvaljenog i nagrađivanog britansko-pakistanskog pisca, dobitnika književne nagrade Los Angeles Timesa 2018. i Nagrade The Aspen Words, čije su knjige prevedene na više od četrdeset jezika.

Mohsin Hamid (1971.) debitirao je s romanom “Moth Smoke” (2000.). Svjetski je uspjeh postigao svojim drugim romanom, “The Reluctant Fundamentalist” (2007.), s kojim je ušao u uži izbor za nagrade Booker i IMPAC Dublin, a koji je ugledni britanski dnevnik Guardian koncem 2009. uvrstio u svoj izbor knjiga desetljeća. Njegov posljednji, iznimno hvaljeni roman “Izlaz – Zapad” (2017.), s kojim je također ušao u uži izbor za nagrade Booker i IMPAC Dublin, prva je Hamidova knjiga prevedena na hrvatski jezik.

Knjiga, čiji prijevod potpisuje Marina Horkić, najavljena je kao zapanjujuća sinteza političkog komentara i živopisnog pripovijedanja koja nudi impozantani i maštovit pogled na trenutnu klimu globalne imigracije i internacionalne ksenofobije, ispričan kroz dirljivu ljubavnu priču.

U biblioteci “Na margini” do sada je također objavljena knjiga poezije jamajkanskog pjesnika s britanskom adresom Keija Millera “Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu”, te grafička novela “Alpha, Od Abidjana do Gare du Norda” nagrađivane spisateljice Bessore i slavnog pariškog ilustratora Barrouxa.

Komentiraj