Građevinski sektor na nogama je, ali i ostali poslodavci. Europska komisija uvrstila je na dnevni red parlamenta izmjene Direktive prema kojoj će tvrtke biti obavezne svoje radnike u inozemstvu plaćati u visini primanja koje vrijede u zemljama u koje su poslani. Tvrde, prihvati li se ta direktiva, možemo odmah svi u stečaj, javlja N1 televizija.

Hrvatske tvrtke koje posluju u, primjerice, Njemačkoj, radnika trebaju platiti koliko ga plaćaju i Nijemci. Domaći poslodavci upozoravaju na drugu nejednakost. “Ujednačavanje plaće po sistemu ista plaća za isti rad je moguć, ali mora se razlikovati četiri eura u Bugarskoj u odnosu na 42 eura u Danskoj”, rekao je Igor Oppenheim iz tvrtke INGRA.

To znači da su troškovi rada unutar Unije značajno različiti, pa tako od 28 zemalja članica u Danskoj iznose najviše, a u Bugarskoj najmanje i to je ono što, tvrde poslodavci, oni ne mogu zadovoljiti. S druge strane, sindikati na razini Europske unije su jedinstveni – Europska konfederacija radničkoga udruženja podržava reviziju direktive.

Najviše upućenih radnika iz Hrvatske radi u sektoru građevine, brodogradnje i cestovnoga prometa. Prijetnje gubitka radnih mjesta nisu tek puki argument obrane, tvrde u HUP-u. “Vlada mora biti svjesna da je to gubitak radnih mjesta i odlazak iz Hrvatske. Mi imamo 80.000 radnika vani, upućenih 28.000. Ako donesu direktivu, oni idu na burzu. To šteti svima i definitivno će pasti konkurentnost”, rekla je Nataša Novaković iz HUP-a.

“Mi moramo biti konkurentni na nekim drugim temeljima, a ne na jeftinoj radnoj snazi”, poručuju sindikalisti

Komentiraj