hina

“Izjave iz BiH u svrhu predizborne kampanje”

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac je gostovala na televiziji N1.

Zabrinjavaju li vas izjave Bakira Izetbegovića da će se BiH žaliti na međunarodnim sudovima u Haagu i za pravo mora u Hamburgu?

Pelješki most gradimo na svom teritoriju. Podigli smo visinu mosta na 55 metara čime je nesmetan prolaz u luku Neum. Mislim da su te izjave iz BiH u svrhu predizborne kampanje u BiH. Ne moramo se brinuti oko tih tužbi i žalbi bilo kojem sudu. I nakon medijskih istupa iz BiH u ponedjeljak, EK se očitovala o svemu.

Tjedan je europskih fondova. Prošle godine povuki smo dosad najviše novca, ali ipak smo na dnu EU?

Trenutno smo na 40 posto ugovorenosti od 10,7 milijardi eura. Zatekli smo 9 posto na početku mandata Vlade i to govorimo o isplatama i ovjerenim sredstvima. U slučaju Pelješkog mosta ćemo tek ovjeriti sredstva negdje 2022. godine kada se sve završi. Nisam zadovoljna i kasnimo tri godine, ali stižemo druge zemlje članice i nadam se da ćemo ove godine iskoristiti kako smo i planirali.

Što će Vlada učiniti da se zaustavi iseljavanje iz Slavonije od kuda i vi dolazite?

Osnovan je Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem i pokrenut projekt Slavonija. Trenutno smo ugovorili 33 posto od ciljanih sredstava, odnosno 6,3 milijuna kuna. Radi se o aglomeracijima, radi se na ugovaranju pruge Vinkovci-Vukovar, ugovoreno je i navodnjavanje. Mislim da će ti programi napraviti napredak u vidu zapošljavanja u Slavoniji.

Komentiraj