IZJAVA TJEDNA JELENE LOVRIĆ: Sramota! Bandonačelnik Zagreba optužuje potresom poharane građane

Žao mi je što moj prijedlog o obnovi fasada i pročelja nije naišao na pozitivan odjek u javnosti. Da je bilo razumijevanja, ne bismo danas imali 5 posto štete počinjene u potresu – isfrfljao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ravno u kamere, tri dana nakon što je Zagreb pogođen razornom, u 140 godina nikad jačom provalom destruktivne energije iz podzemlja. Svoje pametovanje zaključio je predstavljajući se kao vrhovni autoritet za građevinske radove u seizmički aktivnim područjima: To vam govori čovjek koji je zidao i žbukao, rekao je.

Čovjek koji je zidao i žbukao tako je oprao ruke od vlastite odgovornosti. Svoju je odgovornost prebacio na građane koji eto, nisu poslušali njegove pametne savjete, pa će sada snositi štetu. Kao što će na državnu vlast pokušati prebaciti i gnjev javnosti zbog svoje najave da na pomoć u obnovi mogu računati samo oni Zagrepčani kojima je uništeno više od 60 posto nekretnine, ali i oni samo u visini pet posto troška. Nije on donosio zakon s takvim odredbama, izvlačio se.

Napadajući druge, Milan Bandić zapravo hoće prikriti poraznu činjenicu da je Zagreb – kojim on već dvadeset godina apsolutistički gospodari – veliki potres dočekao nespreman. Premda se znalo da grad leži na jako trusnom terenu i da će se jednoga dana podzemni rasjedi sasvim sigurno aktivirati. Također se znalo da je stari dio grada najugroženiji. Obnavljanje fasada tu slabo pomaže. Jer nije problem u gradskim pročeljima, nego u temeljima. Problem je dubinski. Prije fasada trebalo je osigurati statiku. Sanirati trule, zubom vremena nagrižene fundamente povijesnog središta Zagreba. Kako to ovih dana konstatiraju i neki na utvrđivanju šteta angažirani statičari, koji primjećuju da su se dragocjena sredstva trošila na vanjsku šminku, a ne na vitalno osiguranje objekata.

Gradonačelnikov program obnavljanja fasada nije spasonosan, kako on to predstavlja, nego je zapravo jedno veliko Potemkinovo selo. Da su kulise jedino bitne govori i slika koja se u Zagrebu mogla vidjeti dan nakon potresa: središte grada zatrpano ruševinama, stotine ljudi bez domova, ali gradilište preskupog, 35 milijuna teškog, Spomenika domovini, kao da je sve najnormalnije, i dalje u punom pogonu.

Vlada će vrlo vjerojatno donijeti zakon koji će omogućiti obnovu Zagreba po modelu svojedobnog saniranja Gunje. Ali posao će trajati godinama, za što je potrebno osigurati ogromna sredstva. Gradonačelnik Bandić objavljuje da otvara račun za pomoć ugroženima, a na čelo fonda za pogođene koronavirusom postavlja svoju suradnicu Anu Stavljenić-Rukavina. Solidarnost Hrvatske sa Zagrebom i njegovim potresom pogođenim građanima sigurno nije u pitanju, cijela je zemlja spremna pomoći, ali je pod velikim znakom pitanja povjerenje u fond kojim će rukovoditi bandonačelnik, protiv kojeg se zbog prljavih poslova već vodi više sudskih postupaka, i njegovi jataci. Doktorica Stavljenić-Rukavina svoje je nekad časno ime rentala Bandićevim suspektnim interesima, što je cijeloj javnosti vrlo zorno pokazala svojim sramotnim angažmanom u pokušaju preuzimanja Dječje bolnice na Srebrnjaku, zanimljive zbog milijuna iz europskih fondova osiguranih investicija. Pravo društvo za raspolaganje obnovi Zagreba namijenjenim financijama!

Komentiraj